Členy ostravské buňky ČSSD čeká druhé kolo přeregistrace. Má „vyčistit“ stranu

ČSSD zjišťuje, kolik má členů (zdroj: ČT24)

Náhradní termín pro přeregistraci členů se bude konat už 2. září. České televizi to potvrdil mluvčí sociálních demokratů Mikuláš Klang. Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka byla přeregistrace nutná, manipulovalo se totiž podle něj s členskou základnou.

Druhého kola přeregistrace se mohou podle Klanga zúčastnit jen ti členové, kteří se nemohli v řádném termínu dostavit a splnili podmínky pro jeho využití.

„Druhý termín dostalo 60 členů sociální demokracie. Řádný se konal v červnu v Sokolské ulici v centru Ostravy v sídle krajského výkonného výboru ČSSD,“ zjistila redaktorka ČT Martina Koziolová.

Mně je jedno, kolik je tady křídel. To bylo nutné, protože se tady čarovalo s členy naprosto nepřípustným způsobem. Jdeme do voleb a potřebujeme čistý stůl a potřebujeme mít uklizeno.
Lubomír Zaorálek

Po fyzickém dokončení přeregistrace bude mít komise sedm dní na vyhotovení závěrečné zprávy. Tu potom předá grémiu strany a to jej postoupí předsednictvu ke konečnému schválení. „Až poté bude dokončena přeregistrace,“ doplnila Martina Koziolová.

Před přeregistrací měla ostravská buňka ČSSD na 800 členů. Patřila tak k nejpočetnějším organizacím strany v republice.

Vedení strany schválilo přeregistraci na základě zprávy stranické ústřední kontrolní komise a rovněž z podnětu tamního krajského výboru. Ostravskou organizací totiž otřásaly ostré spory mezi dvěma křídly.

Zaorálek: Jde o restart

Přeregistrace ostravské organizace je podle Zaorálka počátkem restartu a nového postavení ostravské organizace. Po ní se podle něj znovu uskuteční okresní konference, která bude rozhodovat o novém vedení.

„Okamžikem přeregistrace není v Ostravě v čele nikdo, protože se budou muset na základě nové členské základny teprve provést nové nominace, takže teď nevládne nikdo. Tady dnes nemůže nikdo říkat, že ovládá Ostravu,“ sdělil již dříve Zaorálek.