Slíbil řidičák bez zkoušek, sbalil peníze, policie ho náhodou chytila

Trutnov – Lidi, kteří chtěli podvést státní úřady a získat bez práce řidičský průkaz, obíral čtyřiačtyřicetiletý muž z Trutnovska. Sliboval, že průkazy nebo jejich rozšíření na další skupiny sežene za výhodných podmínek, třeba i bez zkoušky. Vždy ale vybral zálohu a potom ho už zájemci o řidičák neviděli. Nejčastěji své služby nabízel stopařům, které nabral.

Tomáš Leporis z Trutnovska slíbil snadné získání řidičského oprávnění 180 lidem, zjistila zatím policie. Nejčastěji službu nabízel při autostopu, kdy se vydával za majitele autoškoly, a rovnou vybíral zálohy. Své „klienty“ obral o tisíce korun. „Se získanou finanční hotovostí odcházel neznámo kam a stal se nedostupným,“ popsal policejní mluvčí Udo Ertner.

Část z obraných lidí ovšem částečně věděla, o koho jde, muž, který odnášel zálohy, totiž v minulosti pracoval v autoškole v Petříkovicích u Trutnova. Tam také zamířili. „Přišel sem pán v domnění, že jsem zaměstnanec pana Leporise. Když jsem mu vysvětlil, že nejsem jeho zaměstnanec, tak jsem zjistil, kolik z něj pan Leporis vytáhl – řádově pět, šest tisíc na provedení školení řidičů,“ uvedl majitel petříkovické autoškoly Oleg Dlouhý.

Policie muže dopadla stejnou náhodou, jakou si vybíral oběti – při běžné dopravní kontrole u Jihlavy. Když zjistila, o koho jde, rychle přišlo obvinění a vzápětí i vazba. Podle soudce Vladimíra Řezníčka totiž hrozilo, že bude pokračovat v trestné činnosti a skrývat se.

Přemysl Šrámek o falešné autoškole (zdroj: ČT24)