Podmínky k lyžování? Jako v hlavní sezoně, vzkazují areály

Praha - Díky nízkým teplotám lyžování na většině horských středisek zdaleka nekončí. Skiareály lákají na takřka ideální podmínky, zlevněné jízdné a vzhledem k pokročilému datu i menší fronty u vleků. Například ve velkých střediscích v Jeseníkách leží stále 140 centimetrů sněhu, podobné podmínky panují také v Krkonoších. Z toho důvodu už několik areálů avizovalo, že vleky zůstanou v provozu minimálně do poloviny dubna.

Takřka všechny areály v Královéhradeckém kraji přivítají lyžaře i o nadcházejícím víkendu. Například v Deštném v Orlických horách to ale bude pravděpodobně poslední víkend v tomto roce. Naopak v Janských Lázních si sezonu ještě prodlouží.  „Panují ideální lyžařské podmínky, navíc jsme snížili ceny oproti hlavní sezoně o padesát procent. Díky tomu, že ta zima je taková, jaká je, jsme se rozhodli, že lyžařský areál v Janských Lázních bude v provozu až do 14. dubna,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

V Peci pod Sněžkou se bude lyžovat určitě do neděle 7. dubna. O dalším provozu areálu rozhodnou vlekaři o víkendu, podle Hynka se vleky a lanovka v Peci pravděpodobně znovu rozjedou od 12. do 14. dubna. Ve Špindlerově Mlýně budou areály Svatý Petr a Medvědín v provozu až do 14. dubna, poté vlekaři počítají s provozem ve Svatém Petru.

Nejvíce sněhu za dosavadní zimní sezonu slibují lyžařská střediska v Jeseníkách. Na horách leží až půldruhého metru sněhu. O víkendu si budou moci lidé zalyžovat například na Červenohorském sedle, v Koutech, v Karlově nebo v Petříkově. Střediska totiž kvůli současnému zimnímu počasí od původního plánu ukončit sezonu po Velikonocích upustila. Lyžovat se bude až do konce dubna také na Ovčárně. „Máme tady 140 cm. Ten sníh je v zásadě prachový. Zájem lidí už sice trochu poklesl, ale ty podmínky jsou stále takřka ideální,“ zmínil Jiří Hejtmánek z tamní horské služby.

Vleky se znovu o víkendu rozjedou také na Červenohorském sedle. Na nedostatek sněhu si středisko, které nemá technické zasněžování, stěžovat v těchto dnech rozhodně nemůže. „Se sněhem je to nyní nádhera, za celou zimu ho nebylo tolik. Akorát návštěvníků už asi mnoho nebude,“ podotkl zástupce areálu Jiří Hanák.

Většina lyžařských středisek v Libereckém kraji bude o víkendu v provozu. Také na Liberecku jsou podmínky k lyžování stále srovnatelné s hlavní sezonou. „Podmínky jsou vynikající, jezdí se na perfektně vysněžených sjezdovkách, teploty jsou kolem minus pěti stupňů,“ uvedl náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Podle něj přes týden jezdily v Harrachově řádově stovky lyžařů. „Pomohlo, že Němci měli velikonoční prázdniny,“ podotkl. Harrachov bude v provozu minimálně do poloviny dubna, na sjezdovkách je až 110 centimetrů sněhu.

Rokytnice otevře zřejmě naposledy v letošním roce

V nedaleké Rokytnici nad Jizerou mají sice také výborné podmínky k lyžování, tam již ale uvažují o ukončení provozu. „Přes týden moc lidí nelyžuje,“ konstatoval ředitel areálu Jiří Krtička. O tomto víkendu bude ale takřka celý areál Horní Domky otevřený a jezdit se bude za 300 korun. Na Ještědu je stále asi 80 centimetrů sněhu, přesto i zde se sezona chýlí k závěru. „Od pondělí jezdit nebudeme, zvažujeme ale provoz ještě o příštím víkendu,“ dodal ředitel areálu Jan Svatoš.

V Plzeňskémkraji bude o víkendu v provozu nejen Špičák, největší lyžařské středisko regionu, ale také několik menších areálů. Na sjezdovkách leží desítky centimetrů sněhu, teploty na Šumavě se pohybují pod nulou, takže podle vlekařů zůstávají podmínky výborné. Upraveny před víkendem budou i trasy pro běžkaře, například v oblasti Železné Rudy až na jednu výjimku všechny. „Vrstva sněhu se nemění, sluníčko nesvítí, takže to netaje. Kromě Špičáku pojede o víkendu i Weissova Louka. V Železné Rudě pak budou v provozu areály Nad nádražím a Samoty, které budou mít i večerní lyžování,“ řekl Václav Šebelík z železnorudského infocentra.