V Království železnic jezdí metro i tramvaje

Praha – Druhá největší modelová železnice v Evropě slavnostně otevírá další část jedinečné expozice. Království železnic svůj projekt doplnilo o model Prahy a Středočeského kraje. Kromě vlaků tu ale projíždějí i auta, metro nebo tramvaje. Vyskytují se tu i figurky, které předvádějí příběhy ze života a známých filmů. Tvůrci si zakládají na přiblížení se k realitě, ne ale k jejímu přesnému kopírování. Království železnic má v plánu třeba tvorbu Jihočeského kraje, celý projekt by měl být u konce za dva roky.

Model Prahy a středních Čech představuje podle ředitele Království železnic Rudolfa Pospíšila 197 metrů čtverečních funkčního kolejiště. Jeho výroba přišla na tři miliony korun. „Pod kolejištěm jsou umístěné stovky metrů kabelů, které v modelu zabezpečují střídání dne a noci a veškeré světelné efekty,“ doplnil duchovní otec Království železnic Matěj Hron. Za postaveným modelem Prahy a Středočeského kraje jsou podle něj desetitisíce hodin práce modelářů.

Dominanty modelu představuje hlavní nádraží, Karlštejn nebo Pětřínská rozhledna

„Dominanty kraje tvoří budova pražského hlavního nádraží, nad ní se tyčí Žižkovská věž, vedle pak Státní opera a nová budova Národního muzea. O kousek dál pak můžeme vidět Vyšehrad, Smíchovské nádraží, Křivoklát, Karlštejn, Petřínskou rozhlednu a Pražský hrad,“ vysvětlil Pospíšil. Celý projekt je podle jeho slov postavený na tom, že se snaží přiblížit realitě, ale ne ji kopírovat. „V každém kraji tak prezentujeme charakteristické dominanty a průmysl nebo krajinu,“ dodal.

Figurky přehrávají příběhy ze známých filmů

V modelu se kromě vlaků projíždějí i autíčka, která si dávají přednost. Jezdí tu ale i metro a tramvaje. Nechybí ani figurky, kterých je v rámci celého Království železnic už téměř dvacet tisíc. Jenom Praha a střední Čechy znamenaly nárůst o zhruba 4 a půl tisíce. „Ty nám mají za úkol v modelu předvádět příběhy, ať už životní nebo z některých známých filmů. Figurky jsou totiž zapojené do vzdělávacích programů pro školy, a tak s nimi žáky trochu testujeme,“ řekl Pospíšil.

Ročně se přijde na Království železnic podívat až 160 tisíc návštěvníků. Ukončení vývoje modelu je naplánováno na prosinec 2015. Harmonogram je ale podle Pospíšila spíš přáním než realitou, některé části modelu totiž pocházejí od německých výrobců a jejich dodávky se občas zpožďují. Další plány směřují ke stavbě Jihočeského kraje a Liberce.

Království železnic představuje druhou největší modelovou železnici v Evropě. Dostavěné kolejiště se stane světovým unikátem.Výstavu je možné navštívit v ulici Stroupežnického v Praze na Andělu vždy od 9:00 do 19:00.

Rozhovor s Matějem Hornem a Rudolfem Pospíšilem (zdroj: ČT24)