Zoo Praha slaví. Jako první v ČR odchovala mládě flétnáka

Praha - Chovatelům Zoo Praha se jako vůbec prvním v České republice podařilo rozmnožit flétnáky australské. Tyto ptáky rozmnožuje jen pět zoo v Evropě. Mládě je zatím nesamostatné, až se naučí samo shánět potravu, bude přesunuto do voliéry v Ptačích mokřadech. Důležité pro přesun je ale i teplejší počasí.

„Pražský chovný pár svéhlavě dodržuje australskou hnízdní sezonu, zatímco ostatní flétnáci v evropských zoo se o hnízdění snaží v létě, pražští flétnáci snáší v průběhu zimy,“ říká kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Odchov flétnáka se neobešel bez potíží. Rodičovský pár se zhruba týden o vajíčka svědomitě staral, posléze však snůšku opustil. Chovatelé ji tedy umístili do líhně, kde se 24. února vylíhlo mládě. Dospělí ptáci již hnízdu nevěnovali pozornost, a tak museli chovatelé přistoupit k umělému odchovu.

Po pěti týdnech je mládě již velmi podobné dospělým ptákům, zatím však zdaleka není samostatné. Zhruba dva týdny po opuštění hnízda učí dospělí mládě shánět si potravu, teprve pak je jejich role u konce. Právě v této fázi je nyní i pražský prvoodchov. Mládě se do voliéry v Ptačích mokřadech přemístí, jakmile zvládne shánět potravu bez pomoci. Chovatelé budou muset vyčkat také na teplejší počasí.

Flétnák australský
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Flétnáci australští získali české jméno podle zvučného hlasu, který připomíná hru na flétnu. Jsou velmi inteligentní a průbojní. Pražský chovný pár zastával zpočátku ve společné voliéře s dalšími australskými ptáky zcela podřízenou pozici, velmi záhy si však díky chytrosti vydobyli postavení na samém vrcholu hierarchie. V současnosti tyto ptáky chová okolo deseti zoologických zahrad Evropy, pouze pět je dovede rozmnožit.

Vydáno pod