Metanol muže připravil o zrak, úředníci o příspěvek. Změní to soud?

Ostrava – Vladimír Lipina se před půl rokem napil alkoholického nápoje – a přišel o zrak. Kvůli tomu, co se dělo potom, teď připravuje žalobu na stát. Vyzvala ho k tomu Národní rada osob se zdravotním postižením poté, co mu ministerstvo práce a sociálních věcí sdělilo, že nemá nárok na nic jiného než invalidní důchod. Nejméně do podzimu tak nedostane příspěvek na péči ani průkaz pro invalidy, rozhodli úředníci.

Na podzim se stal Vladimír Lipina jednou z obětí metylalkoholu a přišel o zrak. Úředníci ale jeho stav nepovažují za tak špatný. Přiznali mu sice invalidní důchod, ale nic dalšího – se žádostí o příspěvek na péči neuspěl, nedostane proto ani průkaz zdravotně postiženého, který například usnadňuje cestování veřejnou dopravou a je s ním spojena i kartička pro přednostní parkování. Nárok prý bude mít až na podzim. Zatím se tak o Vladimíra Lipinu stará dcera, která je na rodičovské dovolené. „Na úřadě mi řekli, že nemáme přiznaný příspěvek na péči, takže nemůžeme dostat průkazku,“ poukázala dcera a průvodkyně nevidomého muže Markéta Lipinová.

Rozhodnutí ministerských úředníků prozatím nepřiznat Vladimíru Lipinovi příspěvek na péči ovšem zaujalo Národní radu osob se zdravotním postižením. Její pracovníci upozornili, že i když ministerstvo nepřipouští další právní krok po zamítnutí odvolání, jeden ve skutečnosti existuje. „Jedná se o správní žalobu,“ upřesnila Zuzana Kašpárková z NRZP. Podle její kolegyně Markéty Dunděrové totiž i člověk, který se na podobný handicap adaptuje, zůstává odkázán na pomoc druhých.

Vladimír Lipina skutečně potřebuje pomáhat téměř při jakékoli činnosti. V kuchyni zvládne jen zalít kávu, bez pomoci se neodváží z bytu. Vzhledem k tomu má podle rady šanci na úspěch u soudu. Poradkyně NRZP s přípravou žaloby pomohou, hotova by měla být do konce týdne.

Iva Bartoňová o soudu oběti metanolu se státem (zdroj: ČT24)