V liberecké záchrance se „ztratilo“ 29 milionů, ve skutečnosti prý nepřišly

Liberec – Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje patrně nebude mít nové operační středisko. Kraj zrušil výběrové řízení, v jehož zadání byly chyby. Současně se ukázalo, že záchranka nemá potřebné peníze, 29 milionů korun, z nichž polovina měla být použita na stavbu, z investičního fondu „zmizelo“. Podle ředitele záchranky Stanislava Mackovíka je to ale spíše důsledek toho, jak kraj na záchranné službě šetří – ve skutečnosti do fondu úředně připsané peníze nikdy nepřišly. To však vedení kraje odmítá a hrozí výměnou vedení záchranky.

Operační středisko záchranné služby bude stát 47 milionů korun. Většinu nákladů má pokrýt evropská dotace, sama záchranka ale měla přispět patnácti miliony. To neměl být problém, protože podle dosud dostupných informací měla mít záchranná služba v investičním fondu více než dvojnásobek. Ukázalo se však, že v něm ve skutečnosti jsou jen čtyři miliony. „Podle účetnictví by tam mělo být zhruba 33,5 milionu korun, nařídili jsme proto kontrolu,“ řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (SLK).

Pro vysvětlení však kraj nemusí chodit daleko. Ředitel záchranky Stanislav Mackovík na chybějící peníze upozorňoval už loni v říjnu – nikdo je podle něj neukradl, ve skutečnosti tam nikdy nebyly. „Naplňování fondu je administrativní záležitost, z peněz, které dostaneme od kraje, musíme nejprve uhradit všechny závazky a teprve z toho, co zbude, můžeme naplňovat investiční fond,“ vysvětlil ředitel Mackovík.

Radní Pieter ale takové vysvětlení odmítl. Objem prostředků, které do fondu měly přicházet, byl podle něj přesně dán s tím, že o jejich použití jiným způsobem měla rozhodovat krajská rada. Kontrola teď zjišťuje, zda k něčemu takovému kraj v minulosti dal souhlas. „Až budeme mít závěry kontroly, rozhodneme co dál,“ uvedla krajská radní Zuzana Kocumová (ZLK). Ředitel záchranky podle ní kraji dvakrát potvrdil, že se spoluúčastí na stavbě dispečinku počítá. Dodala, že nevylučuje ani výměnu vedení záchranné služby.

Nové operační středisko má zlepšit pracovní podmínky a zázemí pro záchranáře a vylepšit operační systém, se kterým pracují. Ten současný není kompatibilní s ostatními operačními systémy, v případě kolapsu nemohou službu převzít dispečeři v Ústí nad Labem nebo Praze. Jako velká slabina se to ukázalo předloni v červenci, kdy zasáhl středisko kulový blesk, poničil počítače a vyřadil informační systém. Podle ředitele Mackovíka potom dispečerům nezbylo než sanitky navádět telefonicky. Kraj jeho výstavbu nevzdává, ale musí nejprve najít peníze.

Lucie Pokorná o ztrátě peněz liberecké záchranky (zdroj: ČT24)