Druhá etapa čištění Bořího lesa končí. Pyrotechnici našli přes osm set kusů munice

Druhá etapa čištění Bořího lesa na Břeclavsku od nevybuchlé munice je u konce. Pyrotechnici během ní prohledali 50 hektarů půdy a našli v lese mezi Břeclaví a Valticemi už přes 800 kusů munice. Policisté ve spolupráci se soukromou firmou pracují v místě od listopadu 2015. V plánu je do deseti let vyčistit 500 hektarů lesa. Státní podnik Lesy České republiky to bude stát 50 milionů korun.

Dva roky práce a hledání nevybuchlé munice. Pyrotechnici dokončili v Bořím lese druhou etapu čištění. „Nejčastěji nacházíme dělostřeleckou munici v ráži padesát až stopětapadesát milimetrů,“ popsal pyrotechnik Jiří Chládek. Pyrotechnici podle něj nacházejí v lese to, co očekávali. Největší granáty váží kolem čtyřiceti kilogramů.„ Rekordmanem byl protibetonový granát o hmotnosti sto dvacet pět kilo, toho jsme museli vytahovat ve čtyřech,“ řekl Jiří Chládek.

Pyrotechnik popisuje nálezy v Bořím lese (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého se ve druhé etapě našlo zhruba 300 kusů munice. Pyrotechnici ale postupují z okrajových částí směrem k epicentru vybuchlé továrny Muna, takže lze předpokládat, že v dalších etapách budou nalézat podstatně více kusů. „Od počátku jsme tady byli na třiapadesáti sběrech. Zhruba ve třiceti šesti případech jsme museli část nalezené munice zničit ve vybudované nedaleké jámě. Týkalo se to vždy zhruba poloviny z celého nálezu. Zatím jsme ale nemuseli nic ničit přímo na místě,“ řekl Michal Dlouhý.

Kvůli nebezpečné munici v lese zahynulo v minulosti několik lidí

Na sběr se přijel podívat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Milan Chovanec řekl, že sběr munice postupuje tak, že by se mohl prostor vyčistit dříve, celkem za sedm let. Bohuslav Sobotka řekl, že se Boří les nachází v turisticky navštěvované lokalitě Lednicko-valtického areálu, a proto chození návštěvníků do lesa může ohrožovat jejich zdraví.

V minulosti už v lese zahynulo několik lidí, mezi nimi i dítě. „Munice je plně aktivní a každý na to musí brát zřetel. Nevíme přesně, co všechno tady je, protože tady byla muniční továrna a svážela sem věci z celé Evropy,“ řekl Michal Dlouhý. Lidé ohlásili nález munice ve třech desítkách případů. „Pokud lidi munici objeví, nesmí se jí dotýkat a měli by okamžitě nález ohlásit policii,“ řekl pyrotechnik Jiří Chládek.

Zákaz vstupu do Bořího lesa
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Les by měl být čistý, bez munice v roce 2025

Policisté ve spolupráci se soukromou firmou pracují v místě od listopadu 2015. V plánu je deset etap rozložených do deseti let, při kterých se má vyčistit pět set hektarů lesa. Státní podnik Lesy České republiky to bude stát 50 milionů korun. V lese jsou tisíce kusů munice.

Továrnu Muna měli v Bořím lese za druhé světové války nacisté. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla továrnu zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů střeliva na 750 hektarech. V letech 1992 až 2003 se vyčistilo přibližně 250 hektarů lesa. Tehdy se našlo asi 23 000 kusů munice.