Morava pod sněhem, mohou se tvořit sněhové jazyky

Ostrava/Olomouc – V Moravskoslezském a Olomouckém kraji opět intenzivně sněží a může napadnout až 20 centimetrů nového sněhu. Silničáři museli kvůli závějím během dne uzavřít na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku celkem šest silnic, stále zůstávají uzavřeny dvě z nich. Hromadná nehoda osmi vozidel potom na čtyři hodiny uzavřela dálnici D1 u Hranic. Ráno byla neprůjezdná také navazující komunikace R35, kde provoz blokovala ráno další nehoda. Na severu Moravy byla několik hodin mimo provoz železniční trať mezi Suchdolem nad Odrou na Novojičínsku a Budišovem nad Budišovkou na Opavsku. Meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků, jejich výstraha platí pro Moravu s výjimkou jižní, české Slezsko a východní Čechy do 23:00.

V Olomouckém kraji jsou stále zaváté a uzavřené silnice mezi Drahany a Nivou a z Otaslavic do Dobrochova. „Silnici mezi Otaslavicemi a Dobrochovem by se nám mělo do večera podařit zprůjezdnit. Na druhém úseku jsou však obrovské sněhové bariéry, tam to počítám až ve čtvrtek ráno,“ předpokládá dispečer prostějovské správy silnic.

Nádrže na Moravě snižují své hladiny

Kvůli vydatnému sněžení a následnému tání z uplynulých dnů vodohospodáři z preventivních důvodů snižují hladiny nádrží na Moravě. Opatření se týká největších vodních děl, která má státní podnik Povodí Moravy ve své správě. Patří mezi ně Vranovská přehrada na Znojemsku, Nové Mlýny na Břeclavsku, Vír na Vysočině, nádrže Luhačovice a Bystřička ve Zlínském kraji. Snížení hladiny bude všude pouze mírné, hladina poklesne jen o několik centimetrů.

Největší potíže v regionu ovšem nastaly na komunikacích dálničního typu. Hromadná nehoda se podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka stala na 309. kilometru dálnice D1 z Ostravy na Lipník nad Bečvou před 10:00. „Po kolizi došlo ke srážce dvou nákladních, jednoho dodávkového a pěti osobních vozidel. Hasiči poskytli dvěma desítkám účastníků dopravních nehod zázemí ve vyhřátých zásahových vozidlech,“ uvedl Hošák. Silnice byla v tomto úseku podle mluvčího policistů Josefa Bednaříka zprůjezdněna kolem 14:00. Další nehoda se stala před 09:00 na R35 u Dolního Újezdu. Úsek byl uzavřen zhruba dvě hodiny, silnice byla podle Bednaříka zprůjezdněna v 10:50.

Silné sněžení zasáhlo dopoledne také Zlínský kraj. Uzavřena byla silnice mezi Holešovem a Přílepy na Kroměřížsku, uvázly na ní i linkové autobusy a cestující museli do cíle dojít pěšky.

Podle meteorologů by na jihu a východě Čech, na Moravě a ve Slezsku mělo během dne napadnout až 10 cm sněhu. Se sněhovými jazyky by do dnešních 23:00 měli počítat lidé ve vyšších polohách Vysočiny a Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje.

Do Česka bude nadále proudit studený vzduch a sněhové přeháňky budou místy panovat i v dalších dnech, v nížinách lze očekávat déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty se budou pohybovat blízko nuly nebo slabě pod nulou. Mokré a neošetřené komunikace tak může v noci na čtvrtek pokrýt náledí, uvedli meteorologové z ČHMÚ. Odpolední teploty kolem 4 stupňů zůstanou do konce týdne, oteplení by mohlo přijít až příští týden, kdy se mohou teploty vyšplhat nad 10 stupňů.

Další vlna letošní zimy naplno zasáhla i Moravskoslezský kraj, nejhorší situace byla podle mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové na Bruntálsku, Novojičínsku či Frýdecko-Místecku. Vlčková dodala, že nasazena byla veškerá technika a do terénu tak vyjelo 96 sypačů a dalších 40 traktorů s radlicemi. V současné době by řidiči měli být opatrní hlavně na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách, kde ještě mohou být zbytky ujetého sněhu. Na některých cestách stále mohou narazit na rozbředlý sníh.

Události o sněhové kalamitě (zdroj: ČT24)

Policisté ráno kvůli nepříznivému počasí řešili více nehod než obvykle. Některé z nich dočasně blokovaly dopravu. Například v Ropici na Frýdecko-Místecku narazil do mostní konstrukce betonového oblouku polský kamion, který vezl 24 tun plechu. Kabina kamionu se při nárazu utrhla a skončila v mezeře mezi silničním mostem a lávkou pro pěší.

Potíže nastaly také na železnici, vlaky ráno nevyjely například mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou. Nyní už jsou průjezdné všechny trati, zpoždění vlaků na nich je minimální.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dalibor Glück

Pozor na hřebenové túry po Beskydech

V Beskydech zůstává v platnosti varování horské služby před hřebenovými túrami. Na horách připadlo dalších deset až 15 centimetrů sněhu, a stále tak hrozí jeho sesuvy. Pod tíhou sněhu se navíc mohou lámat větve a stromy. Největší riziko podle horské služby hrozí v oblastech Lysé hory, Smrku či Pusteven. Na hřebenech hor leží v průměru 100 až 120 centimetrů sněhu. Nejvyšší pokrývka je stále na Lysé hoře, kde je zhruba 150 centimetrů sněhu. Na horách navíc stále sněží.