Česká Lípa prodává domy, podle opozice skoro zadarmo

Česká Lípa – Domy v centru města chce rozprodat českolipská radnice. Podle opozice to ale není nutné, naopak velmi nevýhodné – město podle zastupitelů dostane za objekty jen zlomek skutečné hodnoty. Podle vedení města je ale údržba domů příliš náročná a na oživení trhu s nemovitostmi nelze čekat.

Kdo by si chtěl koupit čtyři českolipské domy a k tomu poloviční podíl v pátém, musí si připravit zhruba tolik peněz, jako by si chtěl koupit větší byt v centru Prahy – kolem 7,5 milionu korun. „Základní podmínkou je, že v té budově nevzniknou žádné bary, restaurace s výherními automaty,“ upozornila ovšem mluvčí městského úřadu Kristýna Brožová.

Podle opozice je i tak cena směšná, pětici budov označuje za zlatý fond České Lípy – domy jsou v centru města, čtyři z nich dokonce přímo v památkové zóně. „V současné době město nevytěží tolik, aby to stálo za to,“ podotkl opoziční zastupitel Jaroslav Ulbrich (ČSSD). Jeho kolega Petr Skokan (VV) dodal, že radnice navíc neurčila, nač má být výtěžek z prodeje využit. „Já se obávám, aby radnice ty peníze 'neprožrala', jak se lidově říká,“ upozornil zastupitel.

Radnice ale za svým záměrem stojí. Tvrdí, že se prodej i za nízkou cenu vyplatí, protože domy nutně potřebují nákladné opravy, na které město nemá. Podle místostarosty Jiřího Kočandrleho (TOP 09) by náklady byly stamilionové.

Zájemci mají 50 dnů na to, aby se přihlásili do soutěže. Podle radnice nebude záležet pouze na nabídnuté ceně, ale i na plánovaném využití budov.

Lucie Pokorná o prodeji městských domů v České Lípě (zdroj: ČT24)