Levně koupit, draze prodat kraji. Spekulanti na jihu Moravy skupují pozemky pod silnicemi i letištěm

UDÁLOSTI: Jihomoravský kraj varuje radnice před překupníky parcel (zdroj: ČT24)

Na jihu Moravy se objevily firmy, které soukromým vlastníkům pozemků pod silnicemi nabízejí jejich odkup za částky výrazně pod cenou. Parcely se pak snaží se ziskem prodat kraji, aby mohl silnice opravit. Jihomoravský kraj starostům na Břeclavsku a Hodonínsku rozeslal dopis, ve kterém před praktikami spekulantů varuje.

Silnice u Vacenovic, Klobouk nebo Rakvic potřebují opravit. Pozemky pod nimi ale nakoupili od původních vlastníků podnikatelé, kteří se je snaží prodat kraji. Pozemky přitom koupili výrazně pod cenou. Podle úředníků krajského úřadu existuje i případ, že za metr čtvereční nákupčí zaplatili jen sedm korun, po kraji pak chtěli dvě stě padesát.

Ve Vacenovicích upozornili starostku na písemnou nabídku od údajných spekulantů sami místní. „Přišli s dopisem na obecní úřad, protože se jim to nějak nezdálo. Jednalo se o firmu z Kyjova,“ řekla starostka Vacenovic Jana Bačíková.

Kraj může nakupovat pozemky jen za určitou cenu

Kraj ale může vykupovat pozemky jen za cenu určenou znaleckým posudkem. Letos na nákupy pozemků vyčlenil třináct milionů korun. Pokud se strategické pozemky třeba pod silnicemi nepodaří vykoupit, může nastat problém při opravách, ale i při stavbě silnic nových. „V případě rekonstrukcí je samozřejmě vlastník pozemku účastníkem stavebního řízení a tím může nějakým způsobem třeba rekonstrukci i blokovat,“ řekla mluvčí hejtmana Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

„Snaží se nám pozemky prodat, zatím jsme se nesetkali s tím, že by chtěl někdo blokovat stavbu, spíš je to za účelem zisku,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka.

Kdo jsou noví majitelé pozemků?

Jména jednatelů firem, které pozemky skupují, se v katastru nemovitostí u parcel pod silnicemi objevují stále častěji. Redaktorka České televize Andrea Čandová se dva podnikatele pokusila navštívit v sídlech jejich firem. První firma sídlí v Brně.

„Na adrese, která je v rejstříku firem, jsme žádné kanceláře společnosti nenašli. Jediná zmínka, která tady o ní je, je na poštovní schránce,“ popsala Andrea Čandová. Neuspěla ani u druhé firmy v Kyjově, kde otevřela asistentka s tím, že tam vedení firmy není.

Přednostně prodávejte nám. Vyzývá kraj

Jihomoravský kraj v minulých dnech zaslal radnicím na Břeclavsku a Hodonínsku dopis podepsaný náměstkyní Taťánou Malou, který na praktiky spekulantů upozorňuje a vyzývá občany, kteří se s podobnou nabídkou setkají, aby se s nabídkou na prodej pozemků přednostně obraceli na odbor majetkový Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Dopis náměstkyně hejtmana Taťány Malé obcím
Zdroj: ČT24

Kraj se soudí i o pozemky pod letištěm v Brně

Další potíže má Jihomoravský kraj i na svém letišti v Brně-Tuřanech. Nový majitel je nově zapsaný u několika parcel, které protínají jeho dráhu. Kromě něj je vlastníkem těch samých pozemků i Jihomoravský kraj. Jedná se o duplicitní vlastnictví pozemků.

Duplicitní zápis vlastnictví pozemků pod letištěm
Zdroj: ČÚZK

Kraj dostal pozemky od státu. Tři sourozenci Zajícovi ty stejné pozemky, původně zabavené po válce Němcům, zase zdědili od strýce. Nejasnost se projevila až při digitalizaci katastru. Zajícovi původně chtěli od kraje finanční náhradu. „ Jednali jsme s krajem, pak byly volby a vše utichlo, “ řekl původní majitel pozemku František Zajíc.

Provoz na letišti by spor o pozemky neměl nijak omezit
Zdroj: ČT24

Loni od důchodců pozemky koupil podnikatel Michal Horký, který v Brně mimo jiné vlastní jednu z taxislužeb. Sourozence vyplatil, každý z nich dostal 150 tisíc korun. Přitom pozemky mají mnohonásobně vyšší hodnotu.

„ Krajský úřad má doklady, které svědčí spíše ve prospěch vlastnictví Jihomoravského kraje tohoto, proto jsme se rozhodli podat žalobu. Nový majitel v tom nehraje žádnou roli,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Rozhodnutí, komu pozemky patří, je teď na soudu.