Oprava koridoru v Budějovicích pokračuje, Rudolfovská znovu uzavřena

České Budějovice – Modernizace IV. tranzitního železničního koridoru v Českých Budějovicích pokračuje. Pro pohodlnější cestování vlakem ovšem musí lidé nejprve přetrpět omezení v budějovických ulicích. Po roce se tak znovu opakuje uzavírka viaduktu v Rudolfovské ulici. Stejně jako při loňské uzavírce je možné využít k objížďce loni postavenou zanádražní komunikaci, která spojuje Rudolfovskou s Pekárenskou ulicí a dalším viaduktem.

Uzavírka Rudolfovské bude tentokrát kratší než ta loňská, kdy nebylo možné přijet do centra Budějovic od Rudolfova přímou trasou půl roku. Letos by měly práce skončit již zhruba za měsíc – 12. května. „Stavební firma začne pracovat na dokončení protikorozní ochrany ocelové konstrukce mostu, rekonstrukci závěrných zídek, ošetření ložisek, odvodnění mostu a trolejovém vedení,“ přiblížil, co se během uzavírky s viaduktem stane, Michal Bosák z oddělení vnějších vztahů magistrátu.

Uzavírka má různě vážný dopad na různá vozidla. Autobusy veřejné dopravy (nikoli však trolejbusy) a záchranářské vozy mohou pod viaduktem projíždět i v průběhu prací. Osobní auta musí využít loni postavenou zanádražní komunikaci, po ní dojet z Rudolfovské do Pekařské a využít sousední viadukt. Nákladní automobily potom musí dojet po Okružní ulici až na třeboňskou státní silnici a dále pokračovat po ní.

Veronika Kabátová o uzavírce v Rudolfovské (zdroj: ČT24)

Velké dopravní komplikace čekají České Budějovice i v létě. Tentokrát už nebudou souviset s modernizací železniční trati, kraj se rozhodl opravit křižovatkou dvou významných ulic – Mánesovy a Lidické. Chce zvýšit počet jízdních pruhů na dvou větvích křižovatky. „Vzniknou samostatné pruhy pro odbočení a prodlouží se pruhy pro autobusy až ke křižovatce. Zároveň bude zvýšena bezpečnost chodců, protože se zkrátí přechody pro chodce vložením bezpečnostních ostrůvků,“ naplánoval krajský radní Antonín Krák. Práce začnou v červnu, kdy je podle úřadu ve městě slabší provoz.