Nemocnice v Uherském Hradišti půjčuje postýlky pro novorozence

Štěpánka Kantůrková už má půjčenou postýlku doma (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Uherském Hradišti začala půjčovat novorozenecké postýlky. Službu mohou využít matky, které odchází z porodnice, kde jsou polohovací postýlky běžně k dispozici. Postýlky jsou určeny dětem do čtyř měsíců. Nemocnice službu nabízí jako jediná v kraji.

Jako jedna z prvních využila možnost půjčit si novorozeneckou postýlku z nemocnice v Uherském Hradišti Štěpánka Kostrůnková. S dcerou Alicí přijela z porodnice před deseti dny. „Postýlku jsme si vyzkoušeli, obhlídli, už na oddělení šestinedělí v uherskohradišťské nemocnici, kde nám ji nabídli k zapůjčení,“ řekla čerstvá maminka.

Za pět set korun je postýlka dostupná každému

Půjčovné je pět set korun za měsíc, oproti dvanáctitisícové pořizovací ceně postýlky jde o zanedbatelnou částku. „Postýlky jsou polohovatelné a dostupné. Dojedete si s nimi, kam potřebujete. Jsou také lehké a mají průhlednou vaničku, takže je na miminko vidět,“ popsala postýlku staniční sestra Šárka Došková.

Uherskohradišťská nemocnice půjčuje postýlky jako jediná ve Zlínském kraji. Zájem o ně roste. Do budoucna proto zvažuje pořízení dalších. „Jsou k dispozici úplně každému, půjčujeme je i s matrací. Postýlky jsou kompatibilní s monitory dechu, takže i maminky, které mají velkou starost o to miminko a používají monitory dechu, jsou klidnější,“ dodala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Nemocnici se osvědčilo i půjčování polohovatelných lůžek

Postýlky jsou určené pro děti do čtyř měsíců nebo do váhy deseti kilo. A podle Štěpánky Kostrůnkové jsou pohodlné jak pro rodiče, tak i pro miminko. „Malá je spokojená. Ať ji převážím třeba ke gauči nebo tady k přebalovacímu pultu,“ pochvaluje si Štěpánka Kostrůnková.

 V minulosti se nemocnici osvědčilo i půjčování polohovacích lůžek. I ta musela postupně dokupovat. Novorozeneckých postýlek má aktuálně k zapůjčení deset. Během prvních dvou týdnů si maminky odvezli domů už tři.