Pití vody ze studánek ekologové nedoporučují. Její kvalita je kolísavá

Studánky v okolí Brna testovala Barbora Blažková (zdroj: ČT24)

Ekologové i vodohospodáři nedoporučují pití nepřevařené vody ze studánek. Hygienici vodu kontrolovat nemusí. Testovat ji proto začal například Ekologický institut Veronica, který vytvořil i studánkovou mapu charakteristikou včetně kvality vody. Testy jsou ale jen základní a platí jen pro daný vzorek. V České republice je na 700 studánek.

Zastavit se při procházce lesem u studánky a napít se má podle pracovníků vodáren i ekologů svá rizika. Hygienici totiž vodu ze studánek kontrolovat nemusí. Kvalita vody se může měnit ze dne na den a způsobit zdravotní potíže.

Základní informace o studánkách se lidé mohou dozvědět na webu Mladých ochránců přírody nebo Ekologického institutu Veronica. Ten vytvořil i studánkovou mapu a nabízí služby studánkové poradny. Na mapě si zájemci mohou prohlédnout jednotlivé studánky s fotografiemi a údaji, v jakém jsou stavu. A také zjistí, jaká je kvalita jejich vody. „Mapa je vytvořená tak, abychom odlišili ty vody vyloženě špatné od těch lepších a popřípadě od těch nejlepších. Samozřejmě že převažují vody špatné,“ vysvětlil Rudolf Pecháček.

Studánková poradna nabízí rozbor vody zdarma

Poradna nabízí mimo jiné zdarma základní chemický rozbor přineseného vzorku vody. „Zjišťujeme vodivost rozpuštěné látky, tvrdost, obsah vápníku, hořčíku, hydrouhličitanů, chloridů a fosforečnanů. Ostatní parametry vyhodnotí jen výjimečně,“ upřesnil Rudolf Pecháček. Vzorek je nejlépe přinést v půllitrové PET láhvi od neslazené vody, který je předtím uchovaný v chladu.

Jedna z nejlépe hodnocených studánek je u dálnice

Jedna z nejlépe hodnocených studánek v Brně, alespoň podle posledních testů ochránců přírody, se nachází jen kousek od dálnice D1. „Voda je poměrně optimálně mineralizovaná, i když se dá říct, že se množství rozpuštěných látek zvýšilo, ale celkově obsah toho znečištění je stále nízký,“ řekl Rudolf Pecháček z Ekologického institutu Veronica. Kvůli nedostatku podpovrchových vod je tu ale pramen čím dál slabší. Na jiných místech je vody sice víc, vhodná je ale maximálně pro omytí rukou anebo pro zvířata.

Testy vody platí jen pro konkrétní vzorek

Testy vody provádí například v laboratořích Vodárenské akciové společnosti. Přinést vzorek může kdokoli. Zaplatí 1500 korun. Výsledek testu je ale platný právě jen pro konkrétní vzorek. „Studánky nemají žádná ochranná pásma. To znamená, že tam může dojít ke znečištění v podstatě z hodiny na hodinu,“ řekla mluvčí vodárenské společnosti Iva Šebková.

Stoprocentně pitná přírodní voda v Jihomoravském kraji je pouze z Balbínova pramene. Je totiž upravená. Lidé za ni proto musí zaplatit. Částka dvě koruny za litr je ale spíš symbolická.