Letiště Vodochody je blíž rozšíření. Posudek EIA je platný

Letiště Vodochody má od ministerstva životního prostředí platný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Může tak žádat o územní rozhodnutí. Pokud by přípravy pokračovaly podle plánu, mohlo by rozšíření letiště být hotové do sedmi let. Některé okolní obce s rozšířením nesouhlasí. Obávají se například nadměrného hluku a dopadu na podzemní vody.

Letiště dostalo kladný posudek EIA už v roce 2013. Ministerstvo ale muselo přezkoumávat, zda splňuje požadavky dva roky starého novelizovaného zákona. Nyní posudek potvrdilo.

„Ověřovací stanovisko je jedním z nezbytných podkladů pro oznamovatele, aby mohl zahájit povolovací řízení,“ řekla za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

Investorem projektu je skupina Penta. „Jsme stále v první polovině nekonečného maratonu, protože máme veledůležitou EIA, ale před sebou územní řízení a stavební povolení,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8. Několik podmínek ministerstvo podle současného rozhodnutí vypustilo. 

Letiště tak podle ředitele Martina Kačura nechá podklady ještě upravit. „Musíme aktualizovat i některé další věci, protože mezitím se změnily jiné zákony,“ dodal. Jde například o posuzování hlukové zátěže. 

Letiště, které patří pod skupinu Penta, má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a soukromých letů. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun, s jeho provozem může vzniknout až 3000 pracovních míst.