Po smršti je v Bohuslavicích 80 poškozených domů, některé vůbec nemají střechu

Reportáž: Smršť v Bohuslavicích brala střechy, poškodila 80 domů (zdroj: ČT24)

Po páteční větrné smršti je v Bohuslavicích na Náchodsku poškozeno až 80 domů, tedy asi pětina obce. Patnácti poškozeným domům navíc chybí střechy, vyčíslil starosta Jiří Tojnar. Vichřice v obci řádila asi pět minut, kromě poškozených domů po ní zůstal i zlomený betonový sloup elektrického vedení nebo ohnuté dopravní značky.

Mnoho škod, které ve čtvrtek a v pátek způsobilo počasí, se podařilo bezprostředně napravit, ale v Bohuslavicích pokračují v práci i o víkendu. Do obce se v pátek odpoledne přihnala větrná smršť a odešla po několika minutách. „Zatáhlo se, začalo strašně foukat, začalo všechno létat a během pěti minut bylo všechno pryč,“ popsala obyvatelka Bohuslavic Lenka Nováková. Poškozená je i budova železniční zastávky, kostel i škola, vítr také poničil náhrobky na hřbitově.

Škody, které po živlu zůstaly, jdou do desítek milionů. Přesně je vyčíslí až likvidátoři pojišťoven. „Úplně bez střech je deset až 15 domů, asi tři domy jsou i bez krovů a další jsou poškozené částečně,“ přiblížil starosta Jiří Tojnar. Domy bez střech jsou stěží obyvatelné. „Všechno je zasypané, holky mají v pokojíčku mokré peřiny,“ uvedla obyvatelka poškozené budovy Miluše Menclová.

Odstraňování největších škod v Bohuslavicích pokračuje. Pomoct přijeli i dobrovolní hasiči z okolních obcí. „Zasahuje přibližně osm jednotek, které se podílejí na likvidaci následků,“ upřesnil řídící důstojník Martin Řehák. „Je to opravdu katastrofální, je hodně rozbitých obydlí,“ podotkl starosta.

V sobotu dopoledne bylo potřeba například sundat komín z těžce poškozeného domu, který přišel o střechu.  „Komín byl úplně nový. Odneslo to celou střechu a dokonce zbořilo nově postavené příčky v prvním patře,“ řekla žena postávající na zahradě vedle vyvrácených stromů.

Nejde proud

Za nejdůležitější považuje starosta zprovoznění místních komunikací a odstranění největších škod. V prvé řadě je třeba zajistit elektřinu. Vítr dráty potrhal a Bohuslavice zůstaly až do soboty bez proudu. Podle něj kvůli výpadku nefunguje ani čistírna odpadních vod. Bohuslavičtí se přitom obávají, že se obec opět rozsvítí až po víkendu.

Přes velké škody se řádění živlu v Bohuslavicích obešlo bez zranění. Někteří lidé ale měli velké štěstí. Na auto, ve kterém seděly hned čtyři osoby, spadl strom, ale všichni vyvázli v pořádku.

Vydatný déšť a bouřky způsobily v pátek komplikace i na dalších místech v Česku, zejména v Královéhradeckém kraji, kde padaly stromy a ochromily dopravu na několika místech. Následky lijáků odstraňovali hasiči i v Moravskoslezském kraji, kde museli během čtvrtka a pátku vyjíždět více než třísetkrát – především k popadaným větvím.

Smršť poničila v Bohuslavicích 80 domů (zdroj: ČT24)

Vítr poškodil také stromy v lesích v Olomouckém kraji. Lesy ČR proto žádají městské úřady, aby zakázaly vstupy do lesů v okolí Litovle a Uničova.