Odkud jsou ty meruňky? Inspektoři kontrolují sady na jihu Moravy

Z trhu až do sadu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje, jestli ovoce, u kterého trhovci deklarují, že pochází z českých stromů, bylo v českých sadech skutečně vypěstováno.

Místo se žebříkem a sběrnými koši přichází skupina kontrolorů do meruňkového sadu s protokolem v ruce.  

A stejně jako na tržišti i v sadu zajímají  inspektory doklady. Například jestli je paragon vydaný pěstitelem a doklad předložený stánkařem shodný. A musí sedět také písmo, datum i prodané kilogramy ovoce.

„Pokud by například tady na stromech bylo ovoce stále ještě zelené, přičemž by prodejce na druhém konci republiky deklaroval, že ho prodává, tak by se samozřejmě jednalo o podvod,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kontroloři prověřují pěstitele ovoce (zdroj: ČT24)

„Někdy se stane, že prodejce na trhu prodává větší množství, než vůbec v tom sadu je možné vypěstovat. I takové případy historicky známe. A  z toho vyplývá, že doklad je padělaný,“ řekl Kopřiva.

Letos už Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala 673 kontrol ovoce. Pochybení s uvedením země původu nebo přímo jejím falšováním zjistila ve 48 případech.

A inspektoři očekávají, že takových případů bude ještě víc. Kvůli jarním mrazům je totiž českého ovoce, o které spotřebitelé stojí, málo. Podle inspektorů tak bude růst tlak právě na padělání země původu.

Události: Škody po letošních mrazech (zdroj: ČT24)

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily sady na Moravě, a to především na jihu. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent. Finančně se největší ztráty odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, měly by se pohybovat kolem 270 milionů korun.

Mrazy zničily ovocnářům čtvrtinu úrody (zdroj: ČT24)
Poškozená úroda (zdroj: ČT24)