Zastupitel nesmí být ředitelem střední školy. V Ústeckém kraji to ale jde

Ústí nad Labem – V zastupitelstvu Ústeckého kraje sedí muž, který tam podle zákona být nesmí. Petr Jakubec (ČSSD) totiž již čtvrt roku není pouze zastupitelem, ale také ředitelem střední průmyslové školy ve Varnsdorfu, kterou kraj zřizuje. Ihned poté, co byl jmenován ředitelem, si měl vybrat, zda tuto funkci nepřijme, nebo rezignuje na členství v zastupitelstvu. Po třech měsících však stále vykonává obojí a za zastupitelskou práci bere odměny. Vedení kraje se nyní chce jeho situací zabývat, podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) by ředitel-zastupitel Jakubec mohl být odvolán.

Podle zákona č. 130/2000 Sb. o volbách do zastupitelstev krajů je funkce člena zastupitelstva „neslučitelná s funkcí statutárního zástupce právnické osoby zřízené nebo založené krajem (…)“. Střední školy včetně varnsdorfské průmyslovky patří mezi takové organizace. „Pokud se zastupitel dostane do takového konfliktu zájmů, má podle zákona tři dny na to, aby takovou situaci vyřešil,“ uvedl politolog z Univerzity J. E. Purkyně Lukáš Novotný.

Petru Jakubcovi ovšem souběh funkcí prochází již tři měsíce. České televizi k tomu nechtěl nic říct s tím, že je nemocný. „Necháme to, až budu více ready, teď se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedl krajský zastupitel a ředitel krajem zřizované školy. K tomu, aby dodržoval zákon, Petra Jakubce netlačí žádný možný postih, nic mu nehrozí ani za to, že bere zastupitelské odměny. „Je v situaci, kdy může ostošest hlasovat a nic se neděje,“ poukázal právník Narcis Tomášek.

Jakubcův konec v zastupitelstvu přesto může brzy nastat. Na situaci si stěžuje opozice, pozornost k ní ovšem začíná upínat i vedení kraje. Náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová (ČSSD) ho vyzvala, „aby naplnil literu zákona“. Hejtman Oldřich Bubeníček potom začíná uvažovat o jeho odvolání. „Pokud by neodstoupil, byli bychom nuceni to řešit v rámci zastupitelstva a pan kolega Jakubec by byl z funkce odvolán,“ řekl hejtman.

Pokud by tak zastupitelé v nejbližším možném termínu neučinili a Petr Jakubec zůstal ředitelem střední školy i zastupitelem, může ho ze zastupitelstva v krajní variantě odvolat i ministr vnitra.

Petra Tachecí o střetu zájmů krajského zastupitele (zdroj: ČT24)