Audit nalezl chyby v zakázkách pardubických obvodů

Pardubice – Pardubická radnice má ve svých rukou další pádný argument v úsilí o zrušení svých jednotlivých městských částí. Audit, který prověřoval tamní rozdělování veřejných zakázek v letech 2009 a 2010, totiž odhalil porušování zákonů. Starostové obvodů ale audit zpochybnili.

Auditoři prozkoumávali tisíce stran listin a dokumentů více než měsíc. Výsledkem bylo zjištění, že některé obvody porušily zákon o zadávání veřejných zakázek. Například první obvod dodatkem smlouvy svévolně změnil původní podmínky výběrového řízení na rekonstrukci Komenského náměstí v hodnotě 7 milionů korun. „Audit opravdu prokázal porušení zákona. Celá smlouva byla zdodatkována a v podstatě zrušila tu původní smlouvu,“ zmínila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Další chybu auditoři nalezli i na úřadě městské části Dukla. Vyčítají mu taktéž podezření z manipulace při zadávání zakázek. Pardubická radnice měla podrobné výsledky zveřejnit, na poslední chvíli ale zrušila tiskovou konferenci. Se starosty obvodů chce totiž primátorka města ještě jednat. „Starostové se chtějí zúčastnit jednání rady a myslím, že si přinesou své odborné posudky, které se týkají auditu,“ uvedla Fraňková. Nicméně stále zvažuje, že výsledky auditu předá také policii.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)