Bachař Vondruška složil slib, zastupitelé na protest opustili sál

Liberec – Bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška zasedne v krajském zastupitelstvu a odpoledne složil slib. Mandátu se nechce vzdát i přesto, že je obžalovaný ze zneužití pravomoci a hrozí mu až desetileté vězení. Podle žalobce na začátku 80. let jako bachař týral politického vězně. Vondruška považuje obžalobu za politickou a účelovou a tudíž nevidí problém v tom, aby se jako náhradník stál krajským zastupitelem za KSČM. Celkem 26 zastupitelů dnes z jednání na protest odešlo ve chvíli, kdy Vondruška skládal slib.

Vondruška nahradí svého stranického kolegu Stanislava Mackovíka, který se mandátu vzdal. Sám veškerá obvinění proti své osobě odmítá. „Dokud nepadne pravomocně rozsudek o vině a trestu, nemám nad čím přemýšlet a co řešit. Od samého počátku po dobu sedmi let tvrdím, že jsem nevinný a stojím si za tím,“ zdůraznil.

V době plnění Vondruškova slibu místnost opustila většina zastupitelů jak z koaličních stran Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj, tak zastupitelé z ODS. „Musíme respektovat, že Vondruška získal mandát v demokratických volbách. Je ale těžké zpochybnit to, čím se v 80. letech živil, pro mě je to lidsky velký problém,“ přiznal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Proti Vondruškovi demonstrovala hrstka nespokojených

Svůj nesouhlas s Vondruškovou účastí vyslovilo i několik mladých lidí s plakáty s textem: Nechceme dozorce politických vězňů v krajském zastupitelstvu. „Domníváme se, že je nepřípustné, aby se člověk s tak temnou minulostí stal krajským zastupitelem. Jsme si vědomi toho, že není jediný, takoví lidé by ale v zastupitelstvu sedět neměli, protože jsou nekompetentní,“ řekla jedna z protestujících Štěpánka Klímková.

Josef Vondruška podepisuje slib zastupitele
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Vězni obviňují Vondrušku z krutých praktik

Obžaloba u soudu tvrdila, že Vondruška bil politického vězně Jiřího Wolfa ve věznici v Minkovicích u Liberce. Chování Vondrušky byl svědkem Pavel Skramlík, který jako vězeň v Minkovicích na počátku 80. let pobýval. „Dostat se mu do ruky znamenalo vážné problémy. Viděl jsem několikrát i slyšel, jak vězně bil, a ne málo,“ prohlásil Skramlík. Vondruška prý byl pověstný tím, že nosil kožené rukavice za opaskem a obuškem píchal vězně do zad nebo žeber. Podle Skramlíka Vondruška bil i další vězně, nejen Wolfa. „Možná to byly desítky případů bití,“ odhadl.

Vstup Michala Jemelky (zdroj: ČT24)