Nedostatek strážníků vyřešili bezpečnostní agenturou. Je levnější, ale nemá pravomoci

Nedostatek strážníků v Mimoni vyřešili bezpečnostní agenturou (zdroj: ČT24)

Z původních sedmi strážníků zbývají v Mimoni na Českolipsku jenom čtyři. Starosta města se ale rozhodl, že nabírat nové už nebude. Namísto nich zvolil variantu, která podle něj bude levnější – bezpečnostní agenturu.

„Určitě to bude lacinější než za městskou policii, bude to v řádech statisíců,“ věří starosta Mimoně František Kaiser. Problémem jsou ale pravomoci zaměstnanců bezpečnostní služby. Ty jsou totiž úplně stejné jako jakéhokoli jiného občana.

„Policie je orgán veřejné moci, který tyto své kompetence vyplývající z veřejné moci nemůže delegovat jakýmkoli smluvním vztahem na někoho jiného,“ upozorňuje advokátka Věra Nováková.

Security služba může jen zadržet osobu páchající trestný čin. Městská policie ji tak bude posílat na kontrolu svých bytovek mimo katastr Mimoně, kde naopak nemají právo zasahovat strážníci. Ploužnickým panelákům nikdo z místních neřekne jinak než Chanov.

„Ráno se nám tady stalo, že vylévali kbelík s vodou z baráku. Já na to koukal, tak jsem toho pána upozornil a on se mně smál,“ popisuje svou zkušenost zaměstnanec bezpečnostní služby Saša Ren.

Podle starosty agenturní pracovníci odlehčí městské policii
Zdroj: ČT24

„Jestli to něco přinese pro občany Mimoně, to ukáže čas,“ poznamenává velitel městské policie v Mimoni Miroslav Krajíček. Podle starosty agenturní pracovníci odlehčí strážníkům městské policie. Za rok chce jejich práci vyhodnotit. Pak se rada rozhodne, jestli ve formátu strážníci, agenturní pracovníci a asistenti městské policie bude pokračovat dál.

Třeba v Králově Dvoře ve Středočeském kraji dohlíží na bezpečnost od roku 2013 jenom soukromá služba. Radnice teď ale zvažuje zřízení městské policie. „V polovině letošního roku u nás byla zavřena služebna Policie ČR z důvodu nedostatku lidí a bohužel spadáme pod Beroun, což je pro nás dost daleko,“ říká starosta Králova Dvora Petr Vychodil.