Požár kostela: Policie obvinila tři osoby, dvě jsou ve vazbě. Hrozí jim 15 let vězení

Kvůli požáru kostela v Třinci obvinila policie tři lidi. Z toho jeden je mladistvý. Obviněni jsou z obecného ohrožení. Škoda přesahuje 5 milionů korun, potvrdil České televizi dozorující státní zástupce Josef Šuhaj. Na jednoho z obviněných byla již uvalena vazba.

„Hrozí jim osm až patnáct let odnětí svobody, na motivu pracujeme, úmysl žhářství je pravděpodobný,“ dodal moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Státní zástupce uvedl, že u jednoho z obviněných shledal dva důvody pro uvalení vazby. „Jednak je to obava z případného maření vyšetřování s ohledem na výši trestní sazby, kterou je ohrožen. Možný trest, který mu hrozí, by mohl vést k tomu, že se bude vyhýbat trestnímu řízení. Další důvod vazby je vazba předstižná, tedy že by mohl pokračovat v obdobné trestné činnosti,“ řekl Šuhaj. U druhého obviněného se podle něj jedná pouze o předstižnou vazbu.

Třetí obviněný byl ze zadržení propuštěn. „S ohledem na jeho nízkou míru účasti na vytýkané trestné činnosti se nedomníváme, že by vazební řízení mělo smysl nebo bylo důvodné,“ řekl Šuhaj. Další informace podle něj není možno poskytnout, protože případ je v raném stádiu a motivace obviněných i další okolnosti se teprve zjišťují.

Významná historická památka byla při požáru ve středečních ranních hodinách prakticky zničena. Nikdo nebyl zraněn.

Římskokatolický filiální kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 prošel rekonstrukcí za několik milionů korun a stále sloužil svému účelu.

Většinu nákladů na obnovu kostela v Třinci-Gutech by měla pokrýt pojistka, o další náklady je připraveno podělit se ministerstvo kultury a město. Připravuje se také veřejná sbírka a počítá se s příspěvkem vlastníka památky, tedy místní farnosti.

Z kostela z 16. století jsou zachovány kamenné a zděné části, experti posoudí, zda lze zachránit některé velkoprofilové trámy. Sdělil to náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda. Podle něj je ze všech zainteresovaných stran vůle dostat kostel v maximální míře do podoby, jak vypadal před požárem.

Ouroda byl ve čtvrtek se zástupcem Národního památkového ústavu (NPÚ) na místě. „Jel jsem tam s tím, že není ještě jisté, zda bude vůle památku obnovit v její původní podobě. Ale zdá se, že o tom není pochyb. Všichni jsou přesvědčeni, že je to správná varianta. My to velice vítáme,“ řekl.

O tom, zda se bude obnovovat pouze stavba, či také její inventář, se bude teprve rozhodovat, záleží zejména na vlastníkovi.

Možná je obnova i části výzdoby. Tam, kde se kovové prvky dají zrestaurovat, to naši muzejní konzervátoři i restaurátoři, které bychom mohli zaplatit z programu MK, dokážou obnovit. Ale pak jsou obrazy na plátně a s dřevěným rámem, ty nenávratně zmizely pryč. Pak je to otázka replik.
Vlastislav Ouroda
náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví

NPÚ provede detailní inventarizaci všech dochovaných prvků poškozené památky. „Je dohodnuta součinnost s příspěvkovými organizace MK, pomoc již nabídlo hlavně s konzervací zachráněných kovových prvků Technické muzeum Brno a pomoc nabídlo i Valašské muzeum v přírodě, které má aktuální zkušenosti s obnovou Libušína,“ řekl náměstek.

„Velmi si vážíme úsilí farnosti, města a biskupství najít rychle cestu k obnově chrámu. S paní starostkou jsme domluveni na dalším postupu, jakmile se vlastníkům památky podaří zajistit prostředky z pojistného plnění. Až budeme znát rozpočet na stavbu a výši plnění, tak umíme poskládat další prostředky,“ doplnil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nechce spekulovat, z jakého ministerského programu peníze půjdou. Úřad má památkových programů osm. Z nich nelze ale dotovat třeba nové rozvody elektroinstalace; lze ale přispět třeba na protipožární zabezpečení či zabezpečení proti krádeži.

Třinecký kostel lehl popelem. Nebyl jedinou památkou, která shořela (zdroj: ČT24)