Referendum v Semilech není závazné, přišlo málo lidí

Semily – Hlasování o výstavbě geotermální elektrárny v Semilech není pro radnici závazné – k referendu přišlo necelých 29 procent voličů. Zákon ale vyžaduje minimální účast 35 procent, což v případě Semil představuje asi 2 500 lidí. Svůj hlas ovšem do urny vhodilo pouze 2 034 voličů, přičemž drtivá většina z nich byla proti elektrárně.

Pro zastavení projektu hlasovalo 1 666 lidí, těsně se tak nepodařilo splnit ani druhou podmínku pro závaznost referenda. Podle té by se musela proti geotermální elektrárně vyslovit alespoň čtvrtina všech voličů, tedy 1 767 lidí.

Jan Farský, starosta města Semily:

„Je na každém zastupiteli, jak si výsledky referenda vyhodnotí. Můžu si říkat, že sedmdesáti procentům občanů, kteří nehlasovali, je to jedno, nebo jsou pro výstavbu, nebo si myslí, ať rozhodnou zastupitelé.“

„Občané nechávají rozhodnutí na svých zastupitelích,“ komentoval výsledek referenda starosta Semil Jan Farský (Volba pro Semily). Podle Farského se jím budou zastupitelé zabývat na nejbližším jednání, které bude na začátku května. Tam se také zřejmě rozhodnou, zda a za jakých podmínek budou v projektu pokračovat.

Investor slibuje levné teplo

Stavbu geotermální elektrárny připravuje radnice už pět let, do příprav investovala zhruba milion korun. Od roku 2009 hledalo město investora. Nejdále dospěla jednání s firmou Entergeo, smlouva s ní je před podpisem. Město by mělo ročně od investora dostávat kolem šesti milionů korun z tržeb za elektřinu, které by použilo na svůj rozvoj. Firma navíc obyvatelům města slibuje levné teplo. Podobné projekty připravuje Entergeo i u nedalekého Benešova a Tanvaldu.

Části obyvatel se ale nelíbí, že geotermální vrty mají být nedaleko sídliště Řeky, jen pár set metrů od obytných domů. Obávají se případných otřesů a také hluku a vibrací při hloubení pět kilometrů hlubokých vrtů. „Bydlím tady v Řekách a bojím se, že když se ten vrt udělá, že nám dům popraská, kdyby to bylo někde jinde, asi bych nebyla proti,“ svěřila se účastnice referenda Andrea Velebná, která na sídlišti žije. Ani na nabídku levného tepla nechce slyšet. „Domy jsme nedávno zateplovali a máme vlastní kotelny,“ dodala.

Právě lidé ze sídliště měli největší zájem o účast v referendu, v jejich okrsku hlasovalo přes 43 procent voličů. Naopak v okrsku na druhé straně města jich přišla necelá pětina.

Podobný projekt ve švýcarské Basileji provázely silné otřesy až do 3,4 stupně Richterovy škály a způsobily škody v přepočtu za 170 milionů korun. Investor nakonec musel stavbu elektrárny zastavit, přestože ho stála bezmála miliardu.