Pardubický kraj nemá na sociální služby, organizace bojují o přežití

Litomyšl (Svitavsko) – Existenční potíže postihly řadu sociálních organizací v Pardubickém kraji. Kraj jim letos snížil dotace, méně peněz přichází i z dalších zdrojů. Hrozí proto propouštění i omezování služeb. Ohrožena jsou i zařízení, která přechodně pečují o staré a nemocné lidi, jako je Farní charita v Litomyšli.

Litomyšlská farní charita pečuje například o lidi, kteří se o sebe již nedokáží plně postarat, jsou v péči svých příbuzných, ale ti musí na čas odjet. Její provoz ovšem není zadarmo, vedení charity letos požádalo kraj o 1,6 milionu korun, dostalo ale pouze milion. Podstatně nižší než dříve byly také další dotace. „Uvažujeme o různých úsporných opatřeních, ale tady skutečně už není kde šetřit,“ upozornila vedoucí charity Ludmila Chadimová. Kdyby ovšem charita přestala nabízet své služby, lidé, o které vždy dočasně pečuje, by pouze rozšířili fronty na domovy pro seniory.

Další sociální organizace v regionu jsou na tom podobně. Kraji chybí 55 milionů korun, jeho představitelé přiznávají, že je situace velmi vážná. Některé podle radního Pavla Šotoly nemusejí přežít do konce roku. Zbývá podle něj už jen jediná naděje: „Situace bude naprosto jasná až potom, jestli ministerstvo dofinancuje některé služby v dalším pololetí.“

Kraj může v rozhodování ministerstva sehrát klíčovou roli, protože musí určit, kam peníze půjdou. „S poskytovateli se setkáváme, mluvíme a víme, kde jsou problémy nejpalčivější,“ podotkla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Helena Zahálková.

V Litomyšli neztrácejí naději a věří, že se peníze na služby pro seniory nakonec najdou. Zatím s dalším provozem pomáhají i výtěžky z benefičních akcí.

Michal Klokočník o poskytování sociálních služeb v Pardubickém kraji (zdroj: ČT24)