Blíží se motocyklová Velká cena Brna. Policisté posílí hlídky, dopravní podnik autobusy

Grand Prix ČR silničních motocyklů v Brně bude mít opět přísná bezpečnostní opatření. Policie o víkendu nasadí více policistů ve městě a okolí. Posílí také monitoring motocyklového areálu. Tradičně se očekává silný provoz na příjezdových silnicích zejména v pátek odpoledne, v sobotu ráno a v neděli, kdy se konají závody. Dopravní podnik nasadí speciální autobusy, které budou návštěvníky okruhu vozit zdarma.

Velkou cenu Brna navštíví každoročně desítky tisíc fanoušků motocyklového sportu. Velká kumulace lidí na jednom místě splňuje kritérium měkkého cíle. „Z tohoto důvodu musíme přijmout opatření odpovídající prvnímu stupni ohrožení terorismem,“ řekl šéf jihomoravské policie Leoš Tržil.

Návštěvníci musejí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů do areálu, kde budou asistovat i policisté. Lidé je také mají kontaktovat v případě nálezu podezřelého předmětu, nebo v případě, kdy zaznamenají podezřelé chování někoho z účastníků akce. Novinkou budou betonová svodidla v areálu instalovaná kvůli ochraně lidí.

„Stovky policistů budou chránit majetek návštěvníků nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě a jeho okolí,“ řekl Leoš Tržil. Do terénu vyrazí také policisté na čtyřkolkách a koních, kteří doplní cyklohlídky, a policisté se psy, kteří budou dělat pyrotechnické prohlídky tribun.

Leoš Tržil hovoří o policejních opatřeních (zdroj: ČT24)

Policie očekává na příjezdových silnicích kolony

Policie očekává tradičně silný provoz na příjezdových silnicích zejména v pátek odpoledne, v sobotu ráno a v neděli, kdy se konají závody. „Policie doporučuje řidičům, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody jezdili s předstihem,“ sdělil Leoš Tržil. Pro příjezd do areálu Masarykova okruhu mají využít dálnici D1. Policie ale upozorňuje, že nájezd na dálnici ve směru na Prahu od Ostrovačic bude uzavřen, motoristé musejí na exit 168.

Ředitelství silnic a dálnic dnes uvedlo, že po dobu konání Velké ceny nebude na komunikacích, které má ve své správě, dělat žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů. To se ale nevztahuje na dlouhodobé uzavírky. Silničáři doporučují, aby si řidiči stáhli mobilní aplikaci, která vyhodnocuje dopravní situaci v reálném čase a na konkrétní trase.

Autobusy budou jezdit na okruh po minutě

Pro návštěvníky závodů vypraví dopravní podnik také speciální autobusy, které budou zdarma. „Bude to autobusová linka 400, která bude jezdit z Mendlova náměstí přímo na okruh a okružní linka X, která bude svážet fanoušky z okolních obcí,“ řekl provozní ředitel DPMB Jan Seitl. Ve špičkách budou dokonce autobusy jezdit po minutě.

  • Linka 400 pojede po trase Mendlovo náměstí – Svážná – Pražská (←)/ Hoštická (→) – Troubsko, Veselka–Popůvky, Vintrovna – Kývalka, spojovací – Automotodrom, Start. Linka bude v provozu vždy od 6:30 do 21:00 hodin, v neděli do 19:00 hodin.
  • Linka X, pojede po jednosměrné okružní trase Automotodrom, Start – Kývalka, spojovací – Popůvky, Vintrovna–Troubsko, Veselka–Žebětín, Křivánkovo náměstí – Žebětín, Chrpová–Žebětín, parkoviště – Žebětín, camp – Tribuna D – Tribuny A, B – Hájenka Na Šípu – Automotodrom, Start. V provozu bude od 7:00 do 19:00 hodin. Z důvodu uzavření komunikací bude linka vždy od 14:00 zkrácena na jednosměrný úsek Automotodrom, Start – Chrpová.
  • Interval mezi spoji na lince je přizpůsoben aktuálnímu programu a pohybuje se od 2 do 30 minut.

Letos dostane Velká cena rekordní dotaci

Závody se na Masarykově okruhu uskuteční od 4. do 6. srpna. Grand Prix v Brně má velkou tradici. Závody každoročně navštíví desítky tisíc lidí. V posledních letech se nevědělo, zda se Velká cena v Brně pojede, protože byla pro bývalého pořadatele Automotodrom Brno prodělečná. Ve spolupráci města Brna, Jihomoravského kraje a ministerstva školství se závody podařilo zachránit. Závod už druhý rok pořádá speciálně založený Spolek pro GP ČR Brno.

Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) Spolek aktuálně neeviduje žádné závazky po splatnosti. Pořádání Velké ceny se podle něj v regionu vyplatí. Lidé utratí za týden v době konání Grand Prix tři čtvrtě miliardy korun, navíc se díky závodům město a region zviditelní v zahraničí.