Nelegální skládka chemikálií v Libčanech je opět u soudu

Hradec Králové - Královéhradecký krajský soud dnes projednával případ podnikatele Václava Etlíka, jehož firma Snog měla podle obžaloby v Libčanech na Královéhradecku provozovat nelegální skládku s toxickými chemikáliemi. Soud jej přitom už loni v říjnu odsoudil k šesti a půl letům odnětí svobody, státní zástupce však požadoval těžší trest. Vrchní soud letos v březnu verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání. Město po Etlíkovi požaduje i uhrazení třicetimilionové částky, kterou stála likvidace skladu.

Soud dnes vyslechnul Etlíka a jednoho ze znalců, poté bylo hlavní líčení odročeno kvůli provedení dalších důkazů na 2. a 3. září. Podle informací předsedkyně senátu Jany Chládkové musí hradecký soud na žádost Vrchního soudu doplnit některé důkazy, že se v Etlíkově případu jednalo o trestný čin obecného ohrožení.

Obžaloba Etlíka vinila z nelegálního skladování toxických odpadů a obecného ohrožení pracovníků a zhruba osmi stovek libočanských obyvatel. Těm všem mohla v případě vzájemné reakce uskladněných látek hrozit až smrt.

Václav Etlík ale dnes před soudem řekl, že jeho firma vedla řádnou evidenci uložených odpadů a na provoz v areálu také dohlíželi odborníci, schválení úřady. „Já těm lidem důvěřoval, ty haly jsem procházel, a kdybych viděl nějaký únik chemikálie, tak bych zasáhl,“ řekl Etlík. Zároveň celou kauzu označil za zpolitizovanou. Podle Etlíkova právního zástupce Jiřího Slezáka jeho klient sice nepořádek v uskladňování chemikálií připustil, zároveň ale popřel, že by počítal s nějakou situací, která by ohrožovala Libčany a nejbližší okolí. Podle Slezáka ani nedošlo k obecnému ohrožení úmyslně.

Soudní znalec Oldřich Petira informoval, že chemické látky byly v libčanském skladu uloženy bez potřebného systému. „Mezi obaly nešlo projít, v různých bednách byly soudky, sklenice či krabice s různými chemikáliemi. Havárie mohla nastat samovolnou reakcí těchto látek,“ řekl Petira.

Sklad v Libčanech policisté objevili v dubnu 2006. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů.  Pracovníci dekontaminační společnosti následně do spaloven odvezli přibližně 600 tun toxických látek. Likvidace stála 30 milionů korun, peníze vymáhá po Etlíkovi před soudem Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

„Kromě dvou milionů korun z krajského rozpočtu a 27 milionů korun účelové neinvestiční dotace ze státního rozpočtu zaplatilo dalších pět milionů korun na řešení situace v Libčanech také město Hradec Králové a půl milionu korun obec Libčany,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Krajský úřad si také nechal po ukončení odvozu toxických látek ze skladu vypracovat studii, která prokázala, že půda v areálu skladu je kontaminovaná ropnými látkami a toxickými kovy. Nebezpečné látky se nedostaly do podzemních vod a studní v okolí.

Obžalovaný ale postup kraje kritizuje. Podle Etlíka mohla být likvidace finančně mnohem méně náročná. S tím ale nesouhlasí pro změnu kraj. „Nezávislí experti potvrdili, že postup v té situaci byl přiměřenou reakcí na odhalené skutečnosti,“ uzavřel mluvčí kraje.