Uprchlou pumu odchytili ve Vraném na zahradě domu. Vrátila se do zooparku

Sedmiměsíční mládě pumy, které z neděle na pondělí uteklo ze zooparku ve Zvoli u Prahy, je zpátky v zařízení. Oznámili to správci zooparku na svém facebookovém účtu. Zvíře našli ráno lidé ve Vraném nad Vltavou. Po uspání si ho majitel odvezl.

Po páté hodině ranní dostala policie informaci, že mladá puma byla spatřena ve Vraném u mateřské školy. O hodinu později se nacházela na zahradě rodinného domu v Březovské ulici, kam dorazila odchytová služba s uspávací pistolí a majitel, který si zvíře po odchycení odvezl.

„Z naší strany byly do pátrání zapojeny hlídky z obvodních oddělení a dopravního inspektorátu. Nikdo nebyl během pobytu zvířete na svobodě zraněn nebo jsme zatím žádnou takovou informaci neobdrželi,“ uvedla policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Někdo poškodil klec, říká ředitel

„Maxík už je doma,“ napsal zoopark ráno na svém facebookovém účtu s dodatkem, že více informací sdělí později.

Podle pondělního vyjádření ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil neznámý pachatel klec, ve které bylo zvíře zavřeno. „V současné době se zjišťuje, proč k útěku došlo,“ dodala Pučelíková.

Zoopark má budoucnost nahnutou

Podle starosty Zvole má sice ředitel povolení k chovu zvířat, všechny stavby ale stojí nelegálně, protože na kotce, výběhy, ani přístřešky nemá stavební povolení. „Navíc je to v rozporu s územním plánem, který povoluje jen chov drobného domácího zvířectva,“ řekl v pondělí Miroslav Stoklasa.

V loňském roce rozhodla radnice o tom, že v srpnu mají být odstraněny všechny voliéry a výběhy, což v konečném důsledku znamená zánik zooparku. „Od 21. srpna 2017 už by tady nic takového nemělo být,“ uvedl starosta.