Na Tachovsku hořelo rozlehlé pole

U obce Zhoř na Tachovsku hořelo velké pole (zdroj: ČT24)

U Zhoře na Tachovsku hořelo rozlehlé pole. Policie kvůli příjezdu hasičů krátce zastavila i dopravu od dálnice D5 až do obce. Podle velitele zásahu se plameny po poledni podařilo dostat pod kontrolu. Příčina vzniku požáru zatím není jasná. Pravděpodobně ale odlétla jiskra od sekací lišty zemědělského stroje.

„Vzhledem k tomu, že zhruba kilometrová fronta požáru rychle postupovala k lesu, vyslalo operační středisko už v prvních minutách jednotky celého druhého stupně,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Šlo o profesionální hasiče z Nýřan a Stříbra se dvěma cisternami a osm jednotek dobrovolných hasičů z okolních obcí. V poledne se hasičům podařilo zastavit požár z větší části na kraji lesa. Podle serveru Pozary.cz zabránili šíření ohně i místní zemědělci, kteří obryli spáleniště.

Hasiči mají nyní požár lesa pod kontrolou a pole je uhašeno. Postupně ještě prolévají vodou kořeny stromů a dohašují jednotlivá ohniska. Kvůli očekávaným horkým dnům vytvořili na okraji spáleniště přes metr široký protipožární pás. Škody se předpokládají ve výši 100 tisíc korun. 

Kvůli zabezpečení příjezdu hasičů k požáru a zajištění dopravy vody si velitel zásahu před polednem vyžádal zastavení dopravy od dálnice až do obce Zhoř. Provoz byl plně obnoven krátce před půl druhou.