Plesnivé zdi a shnilé trámy vítají v českolipském muzeu

Česká Lípa – Shnilé trámy a promáčené stropy jsou „ozdobou“ někdejšího augustiniánského kláštera v České Lípě. Na některých místech dokonce hrozí, že se části střechy památkově chráněné budovy propadnou. Právě střecha je jádrem problému. V budově dnes sídlí Vlastivědné muzeum zřizované Libereckým krajem. Na peníze od krajského úřadu zatím muzeum marně čeká, vedení regionu slibuje, že je poskytne během roku.

Do střechy starého českolipského kláštera zatéká zejména proto, že ji při rekonstrukci koncem 80. let zakryly nevhodné šindelové tašky. Zatéká pod ně a trámoví hnije. „Je viditelné zatékání, dokonce tam kape voda. Je to silně napadené dřevokaznou houbou,“ popsal stav trámů projektant Jan Mareš.

Střechou to ale nekončí. Vlhkost se šíří po celé budově – zatéká do obvodových zdí. Když taje nebo silně prší, jsou mokré stěny i v přízemí. „Následkem toho se tady rozvíjejí plísně,“ podotkl ředitel Vlastivědného muzea Zdeněk Vítáček. Pod omítkou je navíc elektrické vedení, které ve vlhkém zdivu probíjí a mohlo by být nebezpečné.

Kvůli stavu střechy se teď vedení muzea obává především toho, že střecha příští zimu už nevydrží tíhu sněhu. Chce proto, aby Liberecký kraj konečně poskytl peníze na opravu – zhruba 20 milionů korun. Kraj skutečně slíbil, že je letos poskytne, umožní mu to přebytek loňského hospodaření. Jeho představitelé ale už upozorňují, že se oprava možná letos nestihne. „Nevíme, jestli se podaří všechno včas realizovat v letošním roce, nebo jestli by to byl přesun i na příští rok,“ poznamenal náměstek hejtmana Marek Pieter.

Čím déle ale bude bývalý klášter na opravu čekat, tím horší jeho stav bude. Současně dále porostou i náklady na jeho rekonstrukci.

Michal Jemelka o stavu českolipského muzea (zdroj: ČT24)