Zemědělci chtějí snížit stavy zvěře. Je přemnožená a škodí, vzkazují

Křivoklát - Podle zemědělců ze středních Čech je situace s přemnoženou zvěří, která působí škody na polích, rok od roku horší. Okusováním stromků zvěř podle Hnutí Duha poškozuje také lesy. Zemědělci to vidí jednoznačně: Je třeba snížit stavy. Chtějí o tom jednat s majiteli lesů, myslivci i úřady.

Křivoklátské lesy a v nich přemnožená zvěř, která okusuje kmeny nebo spásá mladé stromky a působí podle ministra zemědělství velké škody. Lesníci by podle Petra Bendla měli tlačit na myslivce, aby zvěř začali regulovat. „Nejvíce jsou poškozené listnaté stromky a jedle, to znamená právě ty stromky, které bychom potřebovali do těch lesů nejvíc,“ uvedl Jaromír Bláha, Hnutí Duha.

Na přemnožení zvěře a škody, které působí, upozorňují taky zemědělci – redukce podle nich bude nezbytná, potřeba je ale taky změnit předpisy. Příklad z Agro Jesenice: Jen za loňský rok společnost vyčíslila škody způsobené zvěří na půl milionu. Hlavně divoká prasata ničí louky a pole s kukuřicí. Agrární komora odhaduje škody v každém okrese v řádu desítek milionů ročně a pořád rostou.

„Černá zvěř jde z lesů do polí a je tam až do podzimu, když se sklízí poslední kukuřice, takže dnes je tam víc než půl roku a ty škody se dělají hlavně v polích,“ uvedl Josef Kubiš, člen představenstva, Agrární komora ČR.

Zemědělci se chtějí domluvit s myslivci, jak škodám bránit. Problémem je ale i legislativa. „Nám ani dnes nedovoluje lovit zvěř při sklizni. I toto téma by bylo možné v nadcházejících diskuzích otevřít,“ řekl František Čermák, starosta honebního společenstva, Příbramsko. V lesích by změnu mohla přinést i výběrová řízení na pronájmy honiteb, která zahájily Lesy ČR.

Co s přemnoženou zvěří? (zdroj: ČT24)