Černé Hoře se uleví. Do Svitav by měly kamiony jezdit přes Olomouc a Mohelnici

Policisté začnou připravovat odklon těžké tranzitní kamionové dopravy z Černé Hory. Objížďka by měla vést z Brna po D1 na Olomouc a Mohelnici. Zároveň by v obci měly vzniknout nové přechody pro chodce. Tisíce aut jezdí přes obec do Svitav od minulého pátku kvůli havarijnímu stavu mostu.

Jedno auto za druhým, až patnáct tisíc denně. Obyvatelé Černé Hory zažívají od minulého pátku dopravní peklo. Přes jediný přechod v obci se prakticky nedá přejít. Nepomohla ani asistence policistů. Starosta obce se proto sešel s policií a Ředitelstvím silnic a dálnic, aby jednal o opatřeních.

„Navrhli jsme odklon nákladní dopravy. Jde o řešení, které lze připravit v řádu týdnů. Až návrh vypracujeme, musí jej projednat a schválit ministerstvo vnitra a dopravy,“ řekl dopravní inženýr z jihomoravské policie Lubomír Sedlák.

Schválení opatření bude trvat týdny

Jediná varianta, která přichází v úvahu, je odklon od Svitav po silnici I/35 a dále dálnici D35 na Olomouc a po dálnici D46 a D1 do Brna. Cesta z Brna do Svitav se pro řidiče kamionů prodlouží o 60 kilometrů, ale lidem v Černé Hoře se uleví. Bohužel až za několik týdnů. Schvalování příslušnými úřady bude nějakou dobu trvat. Může to být až dva měsíce.

Mapa objízdné trasy z Brna do Svitav
Zdroj: ČT24

Z obce by měly zmizet kamiony a přibýt minimálně jeden přechod se semaforem. „ Budou se hledat lokality, které umožní vyznačení bezpečného přechodu. Možností je několik. Musíme si je projít,“ řekl Lubomír Sedlák. „Ještě budeme muset jednat dál, protože nemáme konečný výsledek,“ uzavřel výsledek jednání starosta Černé Hory Ondřej Měšťan (nez.).

ŘSD zajistí Černé Hoře kompenzaci

Starosta také upozorňuje na to, že těžké kamiony mohou zničit silnici v Černé Hoře. O její opravu by se do budoucna mělo postarat Ředitelství silnic a dálnic. „Pokud při objížďce zatížíme komunikaci velkým provozem a ta trpí, zajistíme kompenzaci. Není finanční, ale opravíme silnici nebo postavíme novou,“ vysvětlil mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Most na silnici I/43 musel být zavřený bezodkladně, když minulý týden silničáři narazili na větší poničení konstrukce, než očekávali. Místo po obchvatu tak denně projede obcí na 15 000 aut včetně kamionů.