Pokuta pro ROP Severozápad ohrožuje projekty. Pomůže půjčka?

Ústí nad Labem - Osud 2,5miliardové sankce pro Regionální operační program Severozápad je krátce před klíčovým jednáním stále nejasný. Pokud se politici nedomluví, region přijde o miliardy. Takový scénář by měl nejhorší dopad pro podnikatele.

S pomocí evropských peněz budují například v Krušných horách vlekaři nové sjezdové tratě. Na jižním svahu Krušných hor má už v nadcházející zimě začít fungovat nová lanovka a moderní 2,5kilometrová sjezdovka. Podnikatelé se museli ve smlouvách zavázat, že projekt do dvou let dokončí. V polovině roku ale stát na pokyn Bruselu zastavil kvůli chybám v některých projektech proplácení peněz. Vlekaři mají úvěry a s napětím čekají, co se bude dít.

Na půlmiliardový projekt měla unie přispět 60 procenty. „Snažíme se plnit veškeré harmonogramy časové i finanční podle smlouvy, ale bohužel dneska jsme v minusu 100 milionů korun,“ říká Martin Píša, provozovatel Lyžařského areálu Klínovec.

Stát nabídl půjčku

Ústecký a Karlovarský kraj mají zaplatit za chyby při čerpání evropských peněz 2,5miliardovou sankci. Pak se zablokovaný projekt rozjede. Stát nabízí krajům půjčku. „Stále se domnívám, že i za cenu půjčky, abychom platili miliardu osm set milionů, je pro Ústecký kraj nemyslitelné,“ říká hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). „Budu doporučovat, abychom přistoupili k podmínkám, které v této chvíli nabízí jak ministerstvo pro místní rozvoj, tak ministerstvo financí,“ uvedl Vladislav Raška (ODS), předseda klubu, Ústecký kraj.

Pokuta pro ROP Severozápad ohrožuje projekty (zdroj: ČT24)

„Názory se různí. Zatím ještě nejsou plně vyčísleny dopady na rozpočet Karlovarského kraje, a proto nemůže být přijato konečné rozhodnutí,“ uvedl Jaroslav Borka (KSČM), náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Politikům už moc času nezbývá. Když projekt nenastartují začátkem příštího měsíce, ROP Severozápad zřejmě přijde už o přislíbené peníze i další miliardy korun.

„Již dnes se žadatelům dluží přibližně 700 milionů a ta částka může narůst až na pět miliard,“ podotýká Petr Navrátil (ČSSD), předseda regionální rady, ROP Severozápad. O problému budou politici jednat 25. března. Nejprve ústečtí zastupitelé, odpoledne potom jejich kolegové z Karlovarského kraje.