Pohraničí zaplavují padělané peníze

Karlovy Vary – Lidem na západě Čech komplikují život padělky peněz. Jen v Karlovarském kraji mluví policisté o stovkách případů podvedených lidí. Podle kriminalistů se přitom ve většině případů jedná o velmi nepovedené napodobeniny.

Podle chebského podnikatele a příležitostného taxikáře Petra Strejce se lidem falešné peníze nejčastěji dostávají do rukou v asijských tržnicích, nelegálních směnárnách a hernách. „Během posledních čtyř až pěti měsíců jsem se setkal nejméně čtyřikrát s případy, kdy cizinci nabízeli falešná eura. Zaměřili se především na slečny, které stojí u silnice,“ říká Petr Strejc. 

Specializované policejní oddělení v Karlovarském kraji vzniklo teprve před dvěma lety. Kriminalisté ale mají plné ruce práce. „Za ty dva roky existence odboru hospodářské kriminality evidujeme několik stovek padělaných bankovek. Proto je to velký problém,“ přiznává vrchní komisař Odboru hospodářské kriminality Karlovarského kraje Petr Vlach. 

Policisté jsou přesvědčeni, že padělky peněz vyrábějí mladí lidé. Pozorní prodavači podle kriminalistů takové falzifikáty snadno odhalí. „Jsou to padělky, které jsou vyráběny na běžných kopírovacích zařízeních, domácích tiskárnách. Používá se běžný kancelářský papír, který je k dostání kdekoliv,“ upozorňuje Petr Vlach. 

Horší je to v případě eur. Zatímco padělky českých peněz by znalci z národní banky ve škole ohodnotili čtyřkou, za eura by dávali trojky. „Jedná se o velmi zdařilý padělek,“ varuje mluvčí Policie Karlovarského kraje Pavel Valenta. „Ty bankovky jsou kvalitní proto, že nejsou vyráběné obyčejnými technikami. Naopak to jsou už tiskové techniky,“ dodává mluvčí ČNB Petra Hájková. „Ve většině případů se jedná o bankovky v nominální hodnotě 50, 100 a 200 eur,“ vypočítává nejčastěji padělané bankovky Pavel Valenta. 

Podle kriminalistů podvodníci využívají především tlačenic v nákupních centrech. Prodavači by proto měli důsledně kontrolovat všechny ochranné prvky na penězích.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)