Dostavba silnice z Liberce do Hrádku se dále protahuje

Liberec - Nespokojení jsou obyvatelé obcí ležících na silnici 1/35 mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou. Už v červnu totiž Polsko a Německo pustí přes hranice do České republiky kamiony. Původní silnice ale není na transitní dopravu stavěná a dostavba obchvatu se stále komplikuje. Majitelka vyvlastněných pozemků podala další z řady odvolání.

Vyvlastnění pozemků platí, rozhodl soud. Liberecký kraj proto vydal na dostavbu silnice stavební povolení. I proti tomu se ale bývalá majitelka parcel odvolala. Věc bude řešit ministerstvo dopravy a výstavba tak nabere další minimálně dvouměsíční zdržení. Nová silnice se začala stavět před pěti lety a stále je teprve za půlkou. „Je to tak trošku boj s větrnými mlýny. Třeba v sousedním Polsku to funguje tak, že pokud se vyvlastní, tak investor může stavět a ten kdo je vyvlastněn, tak se může jen soudit o náhrady,“ uvedl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK).

Mezinárodní silnice pokračuje do Polska a Německa. Tam už je půl roku hotová a otevírat se bude v červnu. Přes hranice tak začnou proudit kamiony, které tudy dosud nemohly. V Čechách ale budou muset po úzké a klikaté silnici. Nový úsek totiž končí v poli, dokončit chybí čtyřkilometrový úsek, na němž jsou ale tři mosty, stavba tak potrvá minimálně do listopadu.

Dostavba silnice z Liberce do Hrádku se dále protahuje (zdroj: ČT24)