Myslivci připravují pachové ohradníky proti šíření moru, v části Zlínska už mohou prasata střílet

Myslivci připravují pachové ohradníky. A začíná lov (zdroj: ČT24)

Členové mysliveckých spolků si začali u Krajského úřadu ve Zlíně přebírat pachové ohradníky, které musejí do soboty nainstalovat kolem území zasaženého africkým morem prasat. Podél honiteb osadí zhruba 12 tisíc ohradníků. Opatření mají zabránit dalšímu šíření choroby. Veterináři už nákazu potvrdili u 59 zvířat. Myslivci také budou po proškolení smět lovit divočáky v části Zlínska.

„Ohradníky obkroužíme celé centrum výskytu afrického moru prasat po vnějších hranicích honiteb. Čeká nás hromada práce, podílet se na ní bude určitě přes 100 myslivců,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík.

Ohradníky musí nainstalovat do soboty. Nařizuje jim to mimořádné veterinární opatření, které Státní veterinární správa zveřejnila v úterý. Pokud tak myslivci neudělají, hrozí jim pokuta do 50 000 korun pro fyzické osoby, do dvou milionů pro podnikající osoby nebo právnické osoby. Budou také muset doplňovat účinnou látku v ohradníku podle pokynů výrobce.

Postrach divočáků vypadá jako plastový kelímek s izolační pěnou. Do ní myslivci stříknou látku, která by měla zvířata odradit od hledání nových útočišť. „Divočák cítí pach predátora,“ říká jednatel distributora ohradníků Ekoplant Vlastimil Nevrkla. 

Myslivci během pátku pachové ohradníky připraví a v sobotu, jakmile zatvrdnou, je umístí i podél silnic v rozestupu pěti pěti metrů. Objeví se na trase Lukov, Fryšták, Zlín, Lípa, Slušovice a Hrobice v délce zhruba 50 kilometrů. Cena ohradníků je 150 000 korun bez instalace. Účinné mají být jeden měsíc.

Vysoce riziková oblast ohraničená pachovými ohradníky
Zdroj: ČT24/SVS

Veterináři povolili odstřel v části Zlínska

Státní veterinární správa také znovu povolila myslivcům po proškolení odstřel divokých prasat v části Zlínska, kde se mor objevil. Zvířata se budou muset zlikvidovat. Za sele bude náležet odškodné 1000 korun, za mladého divočáka 2000 korun a za dospělý kus 3200 korun. Budou mít také nárok na tisícikorunové zástřelné. Stát se tak snaží omezit šíření moru. Veterináři lov v oblasti zakázali na konci června.

„Lov bude umožněn pouze ve vyjmenovaných honitbách, ve zbytku okresu dále platí zákaz odlovu. Ulovená prasata nebudou moci být využita k potřebám lovce či komerčním účelům, ale budou zlikvidována v asanačním zařízení,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Odškodné bude proplácet ministerstvo zemědělství. Ceny jsou podle Miloše Ježka z Českomoravské myslivecké jednoty odpovídající.

Zamořená oblast a pásmo s intenzivním odlovem
Zdroj: ČT24/SVS

Proškolení lovci mohou divočáky lovit jenom individuálními způsoby lovu, při manipulaci s uloveným kusem budou muset mít osobní ochranné pomůcky - minimálně gumové rukavice a snadno čistitelnou obuv.

„Ulovený kus bude muset být označen nesnímatelnou plombou. Ke každému ulovenému tělu lovec povinně přiloží lístek o původu zvěře. Dohled a dohledávku budou moci myslivci provádět pouze se psy na barvářském řemenu, nikoliv volně,“ upozornil mluvčí.

Ulovená prasata se budou dávat do kafilérních boxů na území honitby, přemisťovat se tam budou muset v obalech, které zamezí kontaminaci vnějšího prostředí. „Začít s odlovem divočáků bude možné až ve chvíli, kdy bude uživatel honitby mít box nainstalovaný a poté, co obdrží souhlas krajské veterinární správy,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterináři proškolí myslivce, jak musí místo odlovu i své ochranné pomůcky dezinfikovat. První školení je už v pátek. „Podle mě je velice dobře, že k tomuto kroku SVS přikročila, riziko kontaminace při vyvrhování je vysoké,“ dodal Ježek.

Mor potvrzen u 59 prasat

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Stát minulý týden kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka s výjimkou zamořeného území a povolil dosud zakázané techniky lovu. Například na pozemcích, kde zemědělci sklízejí obilí a řepku, a za pomoci umělého světla. 

Během jednoho týdne, kdy platí povolení intenzivního lovu, střelili myslivci okolo Zlína 270 zdravých divočáků. Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se zvýšil na 59 kusů, na území bylo nahlášeno 90 uhynulých divočáků.

Pozitivní nálezy afrického moru u divokých prasat (k 20. 7. 2017)
Zdroj: ČT24/SVS

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že za nákazu divočáků je pravděpodobně odpovědný člověk. Případ je podle něj varováním pro další evropské země, které si nyní mohou jen těžko myslet, že jsou od stávajících ohnisek nákazy dostatečně daleko. Veterináři také podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zavlečení nemoci na české území.