Dálnice D8 u Lovosic už stojí, přesto přišla o stavební povolení

Ústí nad Labem – Na čtyři přeložky inženýrských sítí, které umožnily výstavbu dálnice D8 u obce Vchynice na Litoměřicku, znepravomocnil soud stavební povolení. Vyhověl tak části žaloby sdružení Děti Země. Ty napadly rozhodnutí krajského úřadu z roku 2010, který tehdy zamítl odvolání Dětí Země proti stavebnímu povolení. Všechny stavby, které nyní nemají pravomocné povolení, však už stojí a na dálničním úseku Lovosice–Bílinka, jehož vznik umožnily, se dokonce jezdí.

Děti Země se domáhaly zrušení hned tří rozhodnutí, díky kterým může Ředitelství silnic a dálnic stavět posledních 16 kilometrů dálnice D8 přes České středohoří – stanoviska ministerstva životního prostředí o hodnocení vlivů stavby na životního prostředí, výjimky ministra životního prostředí, která umožnila stavět v chráněné krajinné oblasti, a zamítnutí odvolání proti stavebnímu povolení na dálnici, resp. přeložky, které umožnily její vznik.

První dvě části žaloby soud zamítl, třetí však vyhověl. „Soud uznal dvě z pěti námitek, které Děti Země předložily. První se týkala vyjádření CHKO České Středohoří k zásahu do zvlášť chráněných biotopů, druhá procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA,“ upřesnila soudkyně Jana Kurešová.

Děti Země samy přiznaly, že jejich vítězství přichází pozdě a zřejmě neohrozí plánovaný termín dokončení celé stavby dálnice D8 Lovosice–Řehlovice. Přeložky u obce Vchynice už jsou hotové, stejně jako přilehlý úsek dálnice, po kterém se už jezdí. Rozestavěného úseku se verdikt netýká. „Práce na dálnici D8 pokračují v souladu s klimatickými podmínkami a termín zprovoznění v létě 2015 stále držíme,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Přesto předseda sdružení Miroslav Patrik soudní verdikt uvítal: „Jde o další důkaz, že pro některé úředníky v Lovosicích a na krajském úřadě je výhodnější rozhodovat nezákonným způsobem a nejlépe opakovaně, neboť krajský soud již v červnu 2010 za stejnou absenci výjimek k zásahu do biotopů zrušil územní rozhodnutí pro celou dálnici.“

Boj občanských sdružení proti stavbě dálnice D8 probíhá hned na několika frontách. Děti Země nedávno připravily kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, týká se územních rozhodnutí pro rozsáhlou dopravní stavbu v CHKO.