Trampolína prohrála. Nemá povolení, musí od Holečkovy vily

UDÁLOSTI: Majiteli dodatečně legalizované vily vadí hřiště v sousedství (zdroj: ČT24)

V blízkosti vily, která stojí v pardubickém parku Na Špici, již není trampolína. Majitel vily Miloš Holeček přesvědčil stavební úřad o tom, že trampolína potřebuje povolení, které nemá. Vlastník vily, která proslula tím, že vznikla načerno a město ji dodatečně legalizovalo, si ovšem nestěžuje jen na trampolínu. Snaží se dosáhnout zrušení celého hřiště, které má v sousedství.

Miloš Holeček kdysi vyhrál hádku s městem. Postavil bez povolení a na místě, kde to územní plán neumožňoval, vilu. Když už byl na spadnutí demoliční výměr, podařilo se mu přemluvit městské zastupitele, aby schválili přípravu změny územního plánu, a tak umožnili vilu legalizovat. Nyní si Holeček připsal další vítězství ve sporu s radnicí. Na hřišti, které je vedle jeho vily, nebude trampolína.

Trampolína není, hřiště ano

Podle tajemnice prvního městského obvodu Gabriely Křížkové sice stavební úřad původně konstatoval, že trampolína v parku v blízkosti Holečkovy vily nepotřebuje povolení. Po stížnostech podnikatele, který trvrdil, že jde o černou stavbu, však stanovisko přehodnotil a požadoval územní souhlas, popsala tajemnice.

Přesun trampolíny je ale pro Miloše Holečka jenom částečným úspěchem. Vadí mu totiž hřiště jako takové. Lidé, kteří se tam rekreují, podle něj příliš hlučí. Zatím je například zkoušel zahnat tím, že jim pustil míchačku, zároveň se však snaží přesvědčit stavební úřad, že v parku vůbec nemají být. Zatím však s tvrzením, že jde o černou stavbu, neuspěl. „Kolegové z odboru hlavního architekta, ze stavebního úřadu a z odboru životního prostředí se stížností podrobně zabývali. Shledali ji jako nedůvodnou,“ shrnul mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Pro Holečka však spor nekončí. Stavební úřad podle něj „rozhodl tak, aby si sám nenadělal problémy“. „Čili my budeme samozřejmě pokračovat dál,“ ujistil.

Čtyřletý spor o vilu

Náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD) považuje tažení Miloše Holečka za tragikomické. Připomněl, že právě podnikatel, který si stěžuje na údajně černou stavbu, stavěl načerno zcela jednoznačně. „Dnes se snaží Pardubicím komplikovat život,“ podotkl náměstek. 

Miloš Holeček si začal stavět vilu v lokalitě Na Špici nedaleko soutoku Labe s Chrudimkou v roce 2008, a to bez stavebního povolení a v místě, kde žádný dům podle územního plánu stát neměl. Podnikatel tvrdil, že měl od radnice slíbeno, že mu stavbu povolí výměnou za ústupky, které ve prospěch města učinil jinde.

Přestože bylo vydáno a soudem potvrzeno i nařízení odstranění stavby, městské zastupitelstvo v poslední chvíli v roce 2012 rozhodlo, že nechá zpracovat změnu územního plánu. Vila se tedy nakonec nebourala a k její legalizaci došlo.