Provozovatelé segwayů dál bojují za jízdu centrem Prahy. Podali kasační stížnost

Provozovatelé vozítek segway nesouhlasí se zákazem vjezdu do centra Prahy a dál se ho snaží zvrátit. Proti pravomocnému rozsudku, který jejich žalobu zamítl,  podali kasační stížnost. Případem se tak bude zabývat Nejvyšší správní soud. Informací České televizi potvrdil Městský soud v Praze.

Zákaz jízdy vozítek do historických lokalit Prahy vstoupil v platnost na začátku loňského srpna. Konkrétně platí na chodnících i silnicích, kromě Prahy 1 také například na Letné, v části Vinohrad, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, v Libni a Holešovicích. 

Podle asociace ale Praha vydala zákaz bez řádného odůvodnění. Pražský městský soud ovšem žalobu letos v dubnu pravomocně zamítl. V odůvodnění uvedl, že zákaz vjezdu segwayů zavedlo nařízení obce, které nepodléhá přezkumu správním soudem a nelze proti němu podat žalobu. „Obec k tomu zmocňuje zákon o silničním provozu,“ upozornila soudkyně Eva Pechová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na provoz segwayů, které využívali především turisti, si dlouhodobě stěžovaly radnice, kritizovali ho také obyvatelé centra. Zákaz vozítek Praze umožnila novela zákona o silniční dopravě. Původní předloha na segwaye pohlížela jako na chodce. Za nerespektování zákazu hrozí až dvoutisícové pokuty.

Asociace Segway ČR, která hájí zájmy majitelů segwayů i podnikatelů s těmito vozítky, sdružuje přes dvě desítky firem. Podle asociace zákaz dopadá nejenom na podnikatele, ale i na soukromníky, kteří v oblastech bydlí a používají vozítka k ekologické a nerušivé dopravě.