Stavba dálnice D3 uzavřela hlavní tah u Budějovic, v pondělí se omezení zopakuje

Události: Stavba dálnice D3 uzavřela hlavní tah u Budějovic (zdroj: ČT24)

Mezi obcemi Borek a Ševětín na Českobudějovicku skončila uzavírka silnice I/3, hlavního tahu na jih Čech. Kvůli přeložení elektrického vedení nad rozestavěnou dálnici D3 museli řidiči využít objízdnou trasu. Stavba dálnice uzavře stejný úsek ještě jednou, a to v pondělí 24. července.

„Uzavírka je nutná kvůli provedení přeložky na stavbě nové dálnice D3 Ševětín–Borek,“ uvedla Hana Brožková z kanceláře hejtmana Jihočeského kraje. Objízdné trasy vedly přes Chotýčany, Vitín a Ševětín, kde se doprava vracela na hlavní tah I/3.

Starostové z okolních obcí se obávali, že doprava zkolabuje. To se nakonec nestalo, řidiči se kvůli objížďce zdrželi jen pár minut.

Ke stejné práci se energetici mají vrátit v pondělí. Silnice bude znovu uzavřena od 8 do 17 hodin. Starostové obcí na objízdné trase tentokrát čekají větší komplikace. „Víc lidí bude vyjíždět do práce a celkově to pondělí je chaotičtější. Čtvrtky jsou prostě slabší,“ říká starostka Ševětína Romana Hajská (Nezávislí).

Stavba 11 kilometrů dlouhého úseku D3 mezi Ševětínem a Borkem začala v březnu. Povede v trase současné I/3, která byla v minulosti postavena jako polovina budoucí dálnice. Dostavba druhé části i rekonstrukce té původní bude stát téměř miliardu korun. Vznikne zde pět nových mostů, z toho jeden ekodukt, což je speciální most, po němž může dálnici přejít divoká zvěř.

Ředitelství silnic a dálnic nyní severně od Českých Budějovic staví čtyři dálniční úseky najednou. Dohromady jde zhruba o 27 kilometrů. „Dva úseky máme v plánu letos uvést do provozu,“ řekl Rýdl. Jde o části Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek–Úsilné.

Výstavba dálnice D3
Zdroj: ŘSD

Dálnice D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a Rakouskem. Zatím je v provozu 42 kilometrů mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí, úseky z Veselí až do Budějovic jsou ve stavbě. Ještě letos by mohla začít stavba další části D3, která bude zároveň obchvatem Českých Budějovic.

Práce pokračují také na dálnici D1, kde probíhá modernizace hned na několika místech. Úsek mezi Velkou Bíteší a Devíti Kříži už silničáři dokončili a pro řidiče je tak od čtvrtka průjezdný bez omezení.