Prachatický hospic bojuje o přežití

Prachatice - Prachatický hospic bojuje s nedostatkem peněz. V letošním roce totiž od ministerstva práce a sociálních věcí dostal ze všech podobných zařízení v zemi jednu z nejnižších dotací. I přes úsporná opatření mu peníze vydrží maximálně do léta, pak bude muset radikálně provoz omezit nebo ukončit.

Prachatický hospic je jediným zařízením svého druhu v kraji. Šest desítek lidí se tam stará o vážně nemocné umírající pacienty. Kromě lékařů a zdravotních sester tam docházejí i pastorační asistenti a pečovatelé. Kapacita hospicu je 30 lůžek, každoročně se zdravotníci a sociální pracovníci postarají o více než 200 lidí. Zdravotnickou péči hradí pojišťovny. Zbytek peněz jde z grantů a darů.

V rozpočtu hospice v současnosti ale chybí přes dva miliony korun. Letošní dotace od ministerstva práce a sociálních věcí je totiž oproti předchozím rokům ani ne třetinová. Vystačí jen na další čtvrt roku provozu. Ministerstvo další peníze zatím hledá, o případném dalším rozdělování peněz by mělo rozhodovat v červnu.

Prachatický hospic bojuje o přežití (zdroj: ČT24)