Případ bývalého policejního šéfa otevírat nebudeme, řekl liberecký soud

Okresní soud v Liberci zamítl obnovu procesu bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka. Za vynášení informací byl pravomocně potrestán podmínkou. Podle předsedy senátu Richarda Skýby se v této části komplikovaného případu neobjevily žádné nové důkazy, aby bylo nutné její nové projednání. Dvořák na místě podal proti usnesení stížnost.

Dvořák pracoval jako ředitel policie na Liberecku pět let až do konce roku 2008. Policejní inspekce ho zatkla v únoru 2009 přímo v budově okresního ředitelství. Původní obvinění se nepotvrdila, ale na základě odposlechů byl v roce 2010 obžalován z šesti jiných skutků a kauza je rozdělena na dvě části.

V Liberci se nyní projednávala starší část, kdy Dvořákovi soud za zneužití pravomoci veřejné osoby uložil v roce 2013 pravomocný osmnáctiměsíční trest s tříletou podmínkou. Dvořák se totiž postaral o smazání přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Kromě toho si nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi za ČSSD informaci, zda je Sepp stíhán za podvod.

Dvořák: Je to komplot

K aktuální obnově procesu chtěl bývalý policejní šéf využít nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu, který označil odposlechy v druhé části jeho kauzy za nezákonné. Návrh na obnovu procesu ale podle Skýby nelze postavit na zpochybnění dřívějších důkazů.

„To může být řešeno jiným řízením, například stížností na porušení zákona. Navíc tady je napadán důkaz, který se vůbec nepoužil. Jak řekl státní zástupce, odposlechy nebyly u těchto tří skutků použity,“ řekl soudce. Dvořák neuspěl s argumentací, že důkazy i pro tyto skutky získala policejní inspekce teprve na základě nelegálních odposlechů.

Obvinění vůči své osobě označuje Dvořák od začátku za komplot a poukazuje na procesní chyby a manipulace s odposlechy i spisem. „Byl jsem cíleně a záměrně likvidovaný funkcionáři policie,“ řekl u soudu. Nejčastěji v této souvislosti hovořil o tehdejším krajském řediteli policie v Ústí nad Labem Jiřím Vorálkovi.

Druhá větev: Korupce v dopravním projektu

Druhou částí kauzy, kde jsou obvinění vůči Dvořákovi nejzávažnější, se bude muset Okresní soud v Liberci teprve zabývat. Nejvyšší soud v tomto bodu opravdu označil odposlechy za nezákonné, pravomocný rozsudek zrušil a případ vrátil k projednání. Termín zatím známý není, vyřešit se musí nejprve námitka podjatosti a vypracovat jeden posudek.

Dvořák se musí zpovídat kvůli obžalobě z korupce a porušení služebních povinností. Soud ho za to původně potrestal souhrnným trestem dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Trest dostal hlavně za korupci, která souvisela s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol. Bývalý okresní ředitel policie si podle obžaloby řekl o úplatek nejméně 250 000 korun. Jinak hrozil, že projekt zastaví. Odposlechy byly pro rozhodnutí o vině klíčové.