Cisterciáci po letech vystaví vzácný a pečlivě střežený Závišův kříž

Vyšší Brod - Závišův kříž, jedna z nejvzácnějších památek svého druhu na světě, opustí po 40 letech svůj úkryt. Řád cisterciáků ve Vyšším Brodě ho od května vystaví. Hodnota kříže, který byl zhotoven ve 13. století, je podle historiků srovnatelná s českými korunovačními klenoty. Objeví se na zemské výstavě, kterou pořádají společně Češi s Rakušany.

Závišův kříž je dvouramenný, sedmdesát centimetrů vysoký. Když opouští trezor, nikdo cizí u toho být nesmí, pouze hrstka mnichů. Přenáší ho v bílých rukavicích. Povrch pokrývají lístky zlata, perly a drahokamy. „Jsou to vlastně opracované kameny, původně to byly náušnice šlechtičen,“ říká Justin Berka, převor kláštera.

Kříž daroval klášteru Záviš z Falkenštejna. Je v něm údajně ukrytý úlomek z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. „Takových relikviářů je deset na světě,“ dodává Berka. Lidé si relikviář naposledy prohlédli v roce 1976. Od té doby stále mění místa a trezory.

„Je to mimořádně cenná památka a klášter neměl tak kvalitní bezpečnostní vybavení, aby ho mohl vystavit,“ říká Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, Č. Budějovice.

Závišův kříž po letech opustí svůj úkryt (zdroj: ČT24)

Možnost vidět kříž naživo již měly manželky ministrů zahraničí a vybraní rytci

V minulém desetiletí opustil skrýš dvakrát. Prohlédly si ho manželky ministrů zahraničí a také rytci, kteří připravují novou poštovní známku. Teď se objeví v rožmberské oratoři, její zabezpečení stojí 4 miliony korun. Kříž bude v pancéřové schránce. „Je to nejmodernější zabezpečení, právě je dokončujeme,“ říká Milan Zálešák /nez/, starosta Vyššího Brodu. Zájem o kříž je velký. Organizátoři zemské výstavy už teď evidují stovky žádostí.