Uber opět nemůže v Brně jezdit. Soud vydal nové předběžné opatření

Krajský soud v Brně znovu vydal předběžné opatření, kterým zakazuje společnosti Uber poskytovat v Brně svoji službu. Předběžné opatření vydal soud už jednou, ale Vrchní soud v Olomouci toto opatření zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění a vrátil případ do Brna. Uber nesmí jezdit kvůli tomu, že porušuje vyhlášku o taxislužbách i silniční zákon.

Krajský soud zakázal předběžným opatřením společnosti Uber provozovat službu v Brně už jednou, v polovině dubna. Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, brněnský magistrát se k návrhu přidal jako vedlejší účastník. Přepravní služby mohla společnost znovu spustit poté, co dostala rozhodnutí o zrušení zákazu Vrchním soudem v Olomouci. „My jsme ale nejezdili, protože je to proces, který trvá. Není to ze dne na den, že by se služba spustila,“ řekla mluvčí společnosti Miroslava Jozová.

Uber v Brně může jezdit, ale musí dodržovat pravidla

Olomoucký soud opatření zrušil, ale bylo to z procesních důvodů. Krajský soud v Brně vydal nové předběžné opatření, kterým opět zakázal společnosti Uber provozovat v Brně přepravní služby způsobem příčícím se platným pravidlům. Nové předběžné opatření doplnil o odůvodnění, jak mu bylo uloženo odvolacím soudem. „Potvrdilo se tak očekávání a soud setrval na svém právním názoru,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. „Uber může ve městě Brně působit v případě, že bude dodržovat platnou legislativu,“ dodal mluvčí magistrátu.

Podle soudu je Uber taxislužba

Uber sice o sobě uvádí, že není taxislužba, soud ale službu UberPOP za taxi považuje. Předběžné opatření je vykonatelné doručením všem zainteresovaným stranám. Společnost Uber se může do 15 dnů od doručení usnesení odvolat.

Uber spustil v Brně svoji službu UberPOP 1. února 2017. Lidé si díky aplikaci mohli zavolat řidiče, který je odvezl na požadovanou adresu. Klient pak zaplatil za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči jezdili buď pro společnost, nebo jako živnostníci, kteří si přivydělávali jízdou ve vlastním autě.

Služba je alternativou taxi, klasičtí taxikáři se proti ní ale ohrazují. Proti Uberu protestují i v Praze, kde Uber funguje od roku 2014. Taxikáři blokovali v centru dopravu a nakonec se obrátili na soud.