Podle experta je posudek k ceně OKD odbytý. Soud si jako svědka předvolal premiéra Sobotku

Události ČT: Posudek k ceně OKD je odbytý, tvrdí znalec (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 2 ve středu po více než roční přestávce pokračuje v projednávání kauzy privatizace těžební společnosti OKD. Obžalobě čelí bývalý místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta, jeho kolega Jan Škurek a autor znaleckého posudku k ceně státního podílu v OKD Rudolf Doucha. U soudu bude svědčit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Měl by přijít vypovídat 1. září.

Soudkyně nejprve chtěla premiéra a některé další svědky vyslechnout už 25. srpna, státní zástupce Tomáš Černý ji ale obratem požádal o změnu termínu kvůli kolizi s jiným jednáním.

Podle spisu vznikla státu při privatizaci dolů škoda nejméně 5,7 miliardy korun. U soudu již expert na oceňování podniků Luboš Kluz sdělil, že posudek k ocenění státního podílu v OKD nemohl být kvůli krátkému termínu na zpracování kvalitní. Podle redaktorky České televize Karolíny Jelínkové totiž vyšlo najevo, že na ocenění státního podílu v OKD měl Doucha 29 dní. Tak krátký termín podle svědka ale neodpovídá realitě.

„Dá se očekávat, že revizní posudek bude zásadní pro vývoj v případu, je možné, že budou přizváni další svědci,“ doplnila Karolína Jelínková. Doucha svůj posudek vyhotovil na základě mandátní smlouvy uzavřené s Fondem národního majetku. 

Podle mých zkušeností nebylo možno zpracovat posudek, který by byl kvalitní a který by odpovídal zadání.
Luboš Kluz
autor revizního posudku zadaného soudem

Autor revizního posudku dále podotkl, že ocenění velkého podniku trvá samo o sobě čtyři až pět týdnů, ovšem až poté, kdy jsou nachystány veškeré podklady a není potřeba zjišťovat žádné další informace. Upozornil, že v mandátní smlouvě s Fondem národního majetku chybělo datum, k němuž budou konkrétní podklady přichystány. „Pokud nejsou podklady, termín se automaticky posouvá. Tady ta možnost nebyla a znalec se dostal do prekérní situace,“ poznamenal. Douchova společnost Vox Consult měla podle Kluze zadavateli říct, že takový úkol není schopna v daném termínu splnit.

Soud vyčkával na zhotovení revizního posudku, který podle Lidových novin uvádí, že akcie OKD byly v roce 2004 oceněny chybně. Doucha tehdy údajně nezapočítal majetek dvacítky dceřiných společností.

Doucha trvá na tom, že jeho posudek byl v pořádku, protože neoceňoval majetek, ale akcie. Vinu odmítá, stejně jako Kuta a Škurek. Kuta tvrdí, že Fond národního majetku byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

  • Stát prodal zbývajících 46 procent akcií OKD v září 2004 za 4,1 miliardy – společnosti Karbon Invest, které už patřila většina těžební firmy. O čtyři měsíce dříve odsouhlasila prodej za 2,25 miliardy, ale po zásahu antimonopolního úřadu cenu zvýšila.
  • Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 5,7 miliardy. Vychází z rozdílu ceny, za kterou stát OKD prodal, a odhadu tržní ceny. Ta měla být nejméně 9,8 miliardy. Podle některých zdrojů až 12 miliard.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

Kauzu privatizace OKD soud neprojednával od loňského března. Celou dobu čekal na nový znalecký posudek, který má určit, jestli došlo k podhodnocení podílu státu, z něhož pak vyplynul i nevýhodný prodej OKD před třinácti lety.

Privatizaci OKD vyšetřovala policie a byla předmětem soudních řízení. Nikdo však nebyl potrestán. Majitelé společnosti Karbon Invest Viktor Koláček a Petr Otava byli obviněni z tunelování první poloviny OKD už v době prodeje jeho zbývající části. Dva měsíce po dokončení privatizace prodali celý podnik skupině RPG Industries Zdeňka Bakaly.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dodnes čelí kritice za svou roli při privatizaci těžební společnosti. Opakovaně prohlásil, že má čisté svědomí a že vycházel ze znaleckého posudku. Evropská komise, která prodej posuzovala, dospěla roku 2011 k závěru, že státní podíl byl prodán za tržní cenu. Oponenti však tvrdí, že neměla všechny podklady.

Nájemníci doufají v narovnání

Čím déle řízení probíhá, tím delší je čekání nájemníků bývalých bytů OKD, které byly v privatizaci prodány průměrně za 40 tisíc korun. Majitel se zavázal převést je přednostně na nájemníky, což ale dosud neudělal.

Rozsudek by podle nájemníků mohl vést třeba i ke zrušení celé privatizace. „Teoreticky by se mohl vrátit i privatizovaný majetek, nebo by mohlo dojít k nějakému narovnání,“ řekla už dříve jejich právní zástupkyně Hana Marvanová.

OKD již má reorganizační plán

Vedení těžební společnosti OKD, která je od loňska v úpadku, už předalo Krajskému soudu v Ostravě upravený reorganizační plán. Dál počítá s uzavíráním dolů a propouštěním zaměstnanců. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Kvůli úpravám plánu se na srpen odročila schůze věřitelů, na které se měl schvalovat.

OKD jako dlužník v reorganizačním plánu uvádí, že produkce jednotlivých důlních závodů a časový plán jejich útlumu budou konzultovány s investorem. Doly by těžbu měly končit postupně – Darkov a Lazy v roce 2018, ČSA v roce 2021 a ČSM v roce 2023. V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje více než 10 000 lidí. Plán předpokládá výrazné snížení počtu pracovních míst. Podle dřívějších informací by z dolů Darkov a Lazy mělo odejít více než 2000 lidí.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci. Pro její úspěch bylo klíčové nalezení strategického partnera, který by se postaral o další provoz dolů i jejich postupný útlum. Žádného soukromého investora ale firma nenašla, a tak minulý týden uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí.

Podle této smlouvy Prisko získá 100 procent akcií nově založené společnosti OKD Nástupnická, do níž budou vloženy doly a provozní majetek. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli.

V posledních měsících učinila firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo na konci března uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Postupně by se měly zavírat i další doly, jako poslední zřejmě Důl ČSM v roce 2023.