Dotace stihneme rozdělit, slibuje úřad ROP Severozápad

Ústí nad Labem – Rozeběhne-li se opět Regionální operační program Severozápad, nebude pro jeho orgány problém rozdělit do konce roku 2015 peníze, které ještě zbývají. Kraje, obce i soukromníci mají naději až na sedm miliard korun. Zda je o ně v Karlovarském a Ústeckém kraji zájem, zjišťoval od ledna Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

V ROPu Severozápad zbývá 4,5 miliardy korun, Evropská komise navíc nařídila regionální radě korekci, kterou se má do programu vrátit dalších 2,5 miliardy korun z dotací rozdělených podle Bruselu i českého ministerstva financí chybně. Zaplacení korekce je podmínkou k oživení operačního programu zastaveného od loňského června.

Dotační úřad nyní zjišťoval, zda má vůbec obnovení programu smysl – najde-li se dostatek projektů, na které by jejich tvůrci chtěli příspěvek. „Oslovili jsme kraje, města, obce, neziskové organizace i podnikatele, a i když nereagovali zdaleka všichni, shromáždili jsme projekty za přibližně 12 miliard korun. Rozdělovat by se přitom mohlo asi sedm miliard korun. Pokud tedy bude program obnoven včas, dokážeme finanční prostředky v regionu efektivně využít,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová.

Ještě před případným vyhlášením výzev chce úřad regionální rady zahájit přípravu žádostí o dotace. „Pokud se program znovu rozběhne, bude potřeba vyhlašovat výzvy a rozdělovat finanční prostředky poměrně rychle. Rychlost ale nesmí ohrozit kvalitu projektů a schvalovacího procesu. Je tedy potřeba, aby se žadatelé i úřad dobře připravili,“ upozornila ředitelka Havlicová. Mluvčí úřadu Vojtěch Krump upřesnil, že z šetření vzešel seznam několika desítek projektů. „Pracovníci úřadu regionální rady budou s těmito žadateli komunikovat ještě před vyhlášením výzev. Seznámí je se změnami v systému hodnocení projektových žádostí a zároveň se budou zajímat o stav připravenosti projektů,“ řekl Krump.

Obnovení ROPu Severozápad bude možné poté, co regionální rada vrátí do programu 2,5 miliardy korun. Protože sama ale prostředky nemá, musí peníze sehnat někdo jiný – pravděpodobně kraje, jejichž zástupci o přidělování dotací rozhodovali. Krajští politici ale chtějí, aby přispěl i stát. Ministerstvo financí to odmítá, nedávno ale navrhlo, že miliardy krajům poskytne jako půjčku. Podle předsedy Regionální rady Severozápad Petra Navrátila bude třeba vše dojednat a zaplatit do léta. Aby bylo možné zbylé peníze z ROPu včas vyčerpat, mělo by se vyplácení dotací obnovit nejpozději na přelomu července a srpna.