Malé likérky se bojí chystané kauce. Zlikviduje nás, říkají

Plzeň – Pětimilionová kauce, kterou by měly bez ohledu na objem výroby skládat malé a střední lihovary, budí mezi výrobci obavy. Opatření, které vzniklo v reakci na metanolovou kauzu, nedávno projednala vláda a mohlo by začít platit už za půl roku. Majitelům tradičních a rodinných likérek na Plzeňsku se ale nelíbí.

Loňská metanolová krize si vyžádala čtyři desítky lidských životů a výrobcům lihovin přinesla velké peněžní ztráty. Podniky se nyní pomalu vzpamatovávají. Malé a střední výrobce však začíná děsit připravovaná kauce.

„Pět milionů je likvidační částka pro mnoho výrobců a pro všechny distributory,“ říká majitel likérky Petr Jenčík. „V praxi to znamená pro spoustu lihovarníků pohromu, možná ukončení činnosti,“ dodává jednatel další z likérek Pavel Varga.

Stát a sdružení výrobců lihovin si od zavedení kauce slibují řešení problémů s nelegálně vyráběným alkoholem. Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Petra Pavlíka by kauce měla odradit nekalé výrobce.

Zatímco velkovýrobci vidí chystaná opatření jako nutná, ti malí a střední se bojí likvidace. Ani nevěří tomu, že kauce přinese požadované řešení. Poukazují přitom na problémy, které by její zavedení přineslo. Jenčík se například obává, že nebudou vznikat žádné nové firmy. „Je to akorát omáčka pro lidi. A hlavně, vůbec to neřeší nelegální trh s alkoholem,“ uzavírá Pavel Varga.

Malí výrobci alkoholu se bojí navrhovaných kaucí (zdroj: ČT24)