Krumlovu kvůli sporům o stavbu bariér na Vltavě utekl grant

Český Krumlov - Diskuse o protipovodňových opatřeních v Českém Krumlově zkomplikovaly přístup k penězům na jejich stavbu. Grant, ze kterého bylo možné peníze získat, skončil. Investor tak bude muset čekat na nový, jehož kritéria ale nemusí splnit. Stavba se tím zpožďuje, město ale získává čas na dořešení sporů.

Bariéra z hliníkových desek má chránit centrum města před velkou vodou. Část obyvatel je ale proti. Město proto vše řeší přímo s nimi. „Těch otazníků je několik, ale takovou červenou nití je skutečně obava o podobu, šarm a autenticitu města,“ uvedla Jitka Zikmundová /nestr./, místostarostka Českého Krumlova.

Právě diskuse ale pozdržela možnost čerpání dotace v řádu desítek milionů. Bez ní je možnost zainvestování stavby téměř nemožná. „Nebylo možné podat žádost o příspěvek do programu ministerstva zemědělství Ochrana před povodněmi II, který letošním rokem končí,“ uvedl Zdeněk Zídek, ředitel závodu Horní Vltava, Povodí Vltavy. „Já se obávám, že ta suma, o které dneska hovoříme, plus minus 80 milionů, není v možnostech města,“ dodala Zikmundová.

Stavbu protipovodňových bariér v Krumlově zkomplikovaly spory (zdroj: ČT24)

Vltava už má částečně prohloubené koryto a dokončuje se úprava jezu pod zámkem. Město je v současné době chráněno před pětiletou vodou namísto původně plánované stoleté. A právě v této fázi se do diskuse vložil i Národní památkový ústav. Město vyzývá, aby problém řešilo nejen s obyvateli, ale i výborem UNESCO a dalšími památkovými institucemi. „Nepochybně by se to neobešlo bez dost podstatných zásahů do podstaty nadzemních konstrukcí, ale i archeologických situací,“ uvedl Vlastislav Ouroda, Národní památkový ústav České Budějovice.

Nová dotace by mohla být vypsána příští rok. Město se do té doby musí rozhodnout, jestli o peníze bude žádat, nebo protipovodňová ochrana zůstane neúplná.