V Brně je největší krytá tržnice. Stála 77 milionů korun

O několik měsíců později a dráž, než se původně předpokládalo. Největší krytá tržnice v České republice se dnes otevřela ve zkušebním provozu na Zelném trhu v Brně. Problémy s pozdějším zahájením provozu způsobila narušená statika objektu.

Lidé dnes mohli poprvé po rekonstrukci za 77 milionů korun nahlédnout do prostor kryté tržnice na Zelném trhu v Brně.

Uvnitř nabízejí produkty desítky prodejců. „Z nich 30 bude prodávat každý den, dalších 15 míst je pro denní prodejce, kteří budou chodit jen některé,“ řekl ředitel tržnice Pavel Bartošek.

Prodejní doba se bude prodlužovat

Podle něj bude objekt zatím přístupný od 07:00 do 19:00 a postupně se bude otevírací doba upravovat. Sortiment tržnice doplní venkovní nabídku.

Původně měla tržnice fungovat od loňského prosince. Stavbaři ale odhalili poškození statiky domu.

Tržnice zatím bude fungovat ve zkušebním provozu, naostro pojede zhruba od poloviny září. Podle Bartoška bude uvnitř to, co se venku nedá koupit.

Budova z 50. let nevyhovovala

„Budou tam různorodé potraviny, které z hlediska hygieny nelze prodávat venku. Uvnitř bude třeba maso, sýry, medy nebo nepečené věci,“ uvedl Bartošek.

Nová tržnice v Brně (zdroj: ČT24)

Budova tržnice vznikla na Zelném trhu v 50. letech minulého století. V 90. letech prošla úpravami, které však současné vedení městské části Brno-střed označilo za necitlivé. Architekt Michal Palaščák se proto snažil vrátit objekt do původního stavu. Radnice v posledních letech opravila i náměstí Zelný trh.