Spor o šumavské zlato půjde k soudu

Kašperské Hory - Ceny zlata se drží na rekordních hodnotách, a tak se těžaři vracejí i do lokalit, které dávno opustili. Toto je také případ Kašperských Hor. Zájem o těžbu v této lokalitě má společnost Potamon a požádala už i o detailní průzkum. Ministerstvu životního prostředí se ale tento záměr nelíbí a průzkum zamítlo. Firma se s tím ale nechce smířit, a tak jde spor k soudu.

Podle představitelů společnosti Potamon je v Kašperských Horách zlata za miliardy, vydělat by na něm mohla nejen ona, ale i stát a okolní obce. „Podle prvních průzkumů je tam přes sto tun, ale nejsou ještě prozkoumány dvě třetiny území,“ tvrdí člen představenstva Potamonu Rudolf Řepík.

I když těžba slibuje velké zisky, zastupitelé Kašperských Hor o ní nechtějí ani slyšet. Ještě větší cenu pro ně má šumavská příroda. Obávají se toho, že pokud by připustili byť jen průzkum, zhoubné snahy „bohatstvíchtivých zlatokopů“ by už nikdo nezastavil. Nelíbí se jim ani postoj těžařské firmy, její vedení zatím s radnicí vůbec nejednalo.

Potamon ale trvá na svém a tvrdí, že těžba zlata v Kašperských Horách přírodu nepoškodí. Probíhala by totiž v podzemí, nikoliv na povrchu. „Chceme, aby se nám přiznalo, že s tím můžeme pracovat dál, protože to má budoucnost,“ zdůrazňuje Řepík.

Geologický průzkum již jednou v Kašperských Horách probíhal. Nelíbil se ale nejen místním obyvatelům, ale i ekologům. Protesty byly tak silné, že je nakonec vyslyšelo i ministerstvo životního prostředí a průzkum zastavilo. Jak to dopadne tentokrát, ukáže soud.