Čeští vojáci se připravují na misi v Mali, odletí příští týden

Chrudim - 34 českých vojáků odletí příští týden na misi do Mali. Čeští zástupci budou chránit velitelství francouzské armády v hlavním městě Bamako a zároveň cvičit maliské vojáky. V zemi probíhají boje mezi tamní armádou a islámskými radikály. Útoky radikálů velitel jednotky Marek Štěpánek ale neočekává. Bojuje se totiž hlavně na severu země, tedy daleko od hlavního města.

„Budeme střežit daný objekt, kde bude francouzský generál. My se budeme snažit o maximální ochranu pro celý jeho štáb a jeho samotného,“ řekl velitel jednotky Marek Štěpánek. O pomoc zahraničních armád požádala Maliská vláda kvůli opakovaným útokům islamistických radikálů. Čeští vojáci budou působit v jihozápadní části země.

Většina vojáků je ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Armáda je vybrala proto, že mají zkušenosti z jiných misí v Afghánistánu, Kosovu, Bosně a Hercegovině. Řada z nich se před časem vrátila z Afghánistánu a měla většinu potřebného očkování. Vojáci se musejí chránit před malárií či žlutou zimnicí.

Vojáci se budou muset poprat i se saharským horkem

„Mali leží na hranici saharské pouště, jsou tam náročné klimatické podmínky, je tam kolem 30 stupňů. Naši vojáci dostali mandát na 15 měsíců, první rotace tam bude šest měsíců. S výcvikem maliské armády počítáme v další části mise,“ řekl zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Aleš Opata.

Příprava na misi trvala asi měsíc

Vojáci se ještě doma museli seznámit s tamními podmínkami. Do Mali je kromě výstroje a zbraní doprovodí speciální vojenská technika, dva ozbrojené vozy Land Rover Kajman nebo transportní vozidla Iveco. Na odloučení jsou prý zvyklí. S rodinami komunikují přes internet. Do zavazadel si přibalí fotky svých blízkých.

Francie vyslala vojáky do své bývalé kolonie v lednu, aby pomohli tamní armádě osvobodit sever země, který od loňska začali obsazovat oddíly islámských radikálů. Ministr obrany Jean-Yves Le Drian ve čtvrtek prohlásil, že vojenská intervence neskončí, dokud v zemi nebude zajištěna bezpečnost. Podle Paříže Francouzi od půlky února ve dvou oblastech Mali zabili nejméně 150 radikálů.